Manastirea Zloti este sitauta in sudul Basarabiei, la 15 km de oraselul Cainari.

Denumirea manastirii este preluata de la cea a unui sat vecin si in traducere din slava veche inseamna "monede de aur".

Aceasta manastire se inalta pe locul vechiului locas, de la care nu s-a pastrat nici macar fundatia. Vechea manastire Zloti a fost intemeiata in 1941 de egumenul Serafim Dabija, venit in aceste locuri de la manastirea Suruceni, si ieromonahul Grigore, de la manastirea Noul Neamt. Schitul apartinea Episcopiei din Tighina si dupa cativa ani a devenit manastire independenta.

Manastirea a fost inchisa. in 1949, iar parintele Serafim a fost deportat in Siberia. Toata. averea manastirii a fost transmisa manastirii Suruceni. Gospodaria agricola din localitate a transformat biserica manastirii in grajd, iar chiliile — in depozite. In 1970 complexul monastic a fost distrus complet.

Potrivit unei legende, legata de acest schit, in sec. XIX aici s-a aratat unui cioban Maica Domnului, profetind ca peste un secol pe acest loc se va inalta manastirea.

In martie 1995 fosta asezare monahala Zloti a fost reinfiintata ca schit al manastirii Noul Neamt.

Proiectul noii biserici a fost elaborat de arhitecti din Tighina. Fundatia bisericii, care va avea hramul Sfantul Gheorge, a fost sfintita in august 1995 de staretul manastirii Noul Neamt, arhimandritul Dorimedont.

In anii 1995-1996 a fost construit un corp de case. Staretia, care include bucataria si trapeze. Tot atunci a fost sfintit paraclisul Maicii Domnului, care se afia in apropierea bisericii principale. Este un paraclis mic, dreptunghiular, cu tinda, deasupra caruia se inalta o clopotnita. Interibrul este simplu, peretii sunt impodobiti cu icoane, pictate de monahul Iov, numele de mirean Mihail Boboc.

Din 1998, toate slujbele sunt oficiate in acest paraclis in limba rusa, pentru ca majoritatea satelor din imprejurimi sunt populate de rusi si gagauzi.

Biserica principala a Manastirii Zloti poarta hramul Sfintului Mare Mucenic Ghoerghe. Hramul manastirii este sarbatorit la 6 mai. Locul bisericii a fost sfintit in anul 1996 de catre episcopul Dorimedont. In anul 2001 a fost inaltata si acoperita, iar prima slujba a avut loc in anul 2005 la sarbatoarea de Craciun. In timpul de fata biserica este terminata atit in interior, cit si in exterior si in ea se savirsesc sfintele rugaciuni regulat.

Paraclisul Maicii Domnului

Paraclisul Maicii Domnului in cinstea icoanei tuturor scirbitilor. Acest paraclis a fost infiintat in anul 1998.

Crucea facatoare de minuni

Aceasta este o cruce mostenita de la vechea manastire inchisa in anul 1949. Are o inaltime de 5 metri. Dupa ce a fost inchisa si distrusa Manastirea Zloti, Sfinta Cruce a fost dusa de crestini in Satul Nou, r.Cimislia pentru a fi pusa in localitate. Crucea fiind prea inalta oamenii au incercat sa o scurteze cu ferestraul si de indata a inceput a curge singe din ea si n-au mai scurtat-o. Sfinta Cruce a fost apoi dusa in cimitirul din sat, unde s-a pastrat pina la redeschiderea manastririi in anul 1995. Aceasta a fost reintoarsa in manastire in 1996 de catre arhimandritul Tobie.

Icoana tamaduirii de la Manastirea Zloti

Prin aceasta sfinta icoana ne-a fost trimis ajutor  noua, calugarilor ca sa inaltam o asa frumoasa manastire. Intocmai la ea vine o lume intreaga din Republica Moldova spre ajutor. Ea este numita facatoare de minuni - Maica Domnului a tuturor scirbitilor. Pe parcursul acestui rastimp incepind din 1995 pina in prezent o multime de crestini au primit diferite tamaduir, cit sufletesti, atit si trupesti.

In fiecare zi inaintea acestei sfinte icoane se citeste paraclisul si acatistul Maicii Domnului si se pomenesc sute de nume a crestinilor care au diferite greutati in aceasta viata.

Marea parte a crestinilor vin la Manastirea Zloti pentru a se inchina acestei sfinte icoane si a fi inscrisi pentru a fi pomeniti in sfintele rugaciuni catre Maica Domnului.

Sfintele Moaste

Aceste particele cu sfinte moaste sunt ale cuviosilor parinti din or.Kiev, si sunt aduse in 1996 de staretul manastirii, arhimandritul Tobie cu binecuvintarea preasfintitului episopul Anatolie.

Credinciosii crestini, venind la Manastirea Zloti  au posibilitatea de a se inchina sfintelor moaste si a primi un ajuor duhovnicesc si trupesc de la sfintii cuviosi, care se roaga la Dumnezeu pentru noi.

Iconostasul manastirii

Acest iconostas a fost facut din lemn de tei in anul 2005 in or.Chisinau si a fost instalat in interiorul bisericii in acelasi an. Potrivit canoanelor bisericesti iconostasul trebuie sa fie acoperit cu icoane. In acest sens noi nu dispunem de destule resurse financiare si apelam la doritorii crestini, care ar putea sa ne ajute.

La Manastirea Zloti bat clopotele
Aceste sfinte clopote au fost cumparate in anul 1997 din Federatia Rusa, or.Iaroslavli de catre ctitorul manastirii Evteev Pavel si daruite Manastirii Zloti. Clopotele luate la un loc cintaresc 470 kg.

Vagonul in care s-au tinut primele slujbe in anul 1995 pina in 1998
 
Pe loc pustiu, dupa redeschiderea Manastirii Zloti in anul 1995 a fost pus acest vagon, in care s-a inaltat sfintele rugaciuni catre bunul Dumnezeu . Pas dupa pas arhimandritul Tobie, staretul manastirii impreuna cu 2 frati au slujit in acest vagon timp de 3 ani. La inceput se rugau numai ei singuri, dar dupa ce lumea a aflat despre venirea calugarilor pe acest loc, au inceput sa vina din toate partile Moldovei.
Primele rugaciuni care au fost savirsite de catre calugari au fost catre Icoana Maicii Domnului tuturor scirbitilor.  Aceste rugaciuni au fost binecuvintate de a se savirsi de catre episcopul Vichentie al Tighinei.

Povesteste un pelerin:

Manastirea “Sfantul Gheorghe” de la Zloti

Schitul Zloti, cu hramul “Sfantul Gheorghe”, la 1 septembrie 1995 intrunea 2 preoti-calugari, 4 calugari si 4 frati. Staret e arhimandritul Tobie (in lume Serghei Boboc). Schitul a fost inchis in anul 1949 si apoi sters de pe fata pamantului. Si-a reluat activitatea in martie 1995.

Dispune de 5 hectare de pamant, 1 tractor si 2 masini, 1 cal. Se afla la o distanta de 30 km de centrul raional Cimislia, 2 km de la gara Ciuflesti si la 15 km de Cainari.

Ploase abundent. Si in ajun, dis-de-dimineata. Taranii, lipsiti de posibilitatea de a iesi in camp, stateau in palcuri pe la rascruci de drumuri punand tara la cale. Cei de la rascruci de drumuri punand tara la cale. Cei de la Chircaiesti (Cainari) ne-au lamurit cum sa ajungem pana la schitul Zloti, dar si-au exprimat indoiala ca vom putea acolo cu “Volga” dupa o ploaie atat de mare, caci de la marginea padurii de la Baurci trebuia s-o luam pe drum de tara, nepietruit. Cei de la Baurci au concretizat ca trebuie sa tinem soseaua pana vom da cu ochii de indicatorul “Manastirea Sfantul Gheorghe”.

Toate s-au intamplat asa cum ni s-a spus, caci, vorba filosofului, taranul nu-i politician ca sa toarne minciuni.

Indicatorul arata spre stanga, spre gara Ciuflesti. Drumul se strecura printer doua lanuri de porumb si de floarea soarelui, asteptandu-si clipa recoltarii. Ii parcurgem, ca si toti credinciosii porniti la manastire, pe jos, sin u regretam. Ba chiar simtim o bucurie nespusa, mai ales cand ne intampina o alta padure, cu frunza spalata de ploaie, cu podoabele toamnei la cingatoare. Iata maciesul incarcat cu ulciorasele lui, stralucind ca niste boabe de margean.

Coboram in vale, urcam panta opusa, si dintr-odata ochiul distinge, acolo unde se ingemaneaza cerul cu pamantul, o rastignire si doua clopote atarnand de o bara. Mai apoi iti apar in fata niste vagonase, o casuta inca nefinisata, un sopron.

- Aici a fost manastirea, ne spune, ajungandu-ne din urma, fratele Ioan, un tanar viguros, pe care il vazusem trebaluind langa tractorul din vale.
Cautam macar vreo urma a vechii manastiri. Nu gasim. Nici nu putem, caci nu numai ea a fost stearsa de pe fata pamantului, dar si solul a fost rasluit si dus de aici.

Arhimandritul Tobie, staretul schitului in curs de constructie, isi are chilia intr-un vagonas.

- Schitul Zloti cu hramul Sfantul Gheorghe a fost intemeiat in 1941 de egumenul Serafim Dabija si ieromonahul Grigorie de la manastirea Noul Neamt, a avut o biserica si o casa, unde locuiau 40 de frati, ne povesteste. Schitul dispunea de multe vite, 50 hectare de pamant: vii, livezi, padure.. Au ramas ca amintire doar doi copaci si o fantana… A fost inchis in 1949. Toata averea a fost transportata la manastirea Suruceni. Biserica a fost demolata. Se spune ca in ea, dupa inchidere, au tinut si porci!

- Din alte surse am aflat ca schitul a fost intemeiat in 1943, completam pauza ce s-a creat.

- Anul 1941 figureaza in toate scrisorile credinciosilor, care au cerut redeschiderea schitului. Apoi mai stiu ca parintele Dimitrie de la biserica din Cimislia si arhimandritul Irinah, duhovnic la Noul Neamt, au fost printer primii frati de aici in 1941.

- Ce s-a facut cu piatra din zidul fostei biserici?

- Cu ea au intarit versantul opus, care se naruia si punea in pericol drumul de fier. Sfanta piatra de manastire, ingropata adanc in pamant! Dar cei ce au facut asemenea sacrilegiu n-au fost in stare sa ingroape si amintirea populatiei din imprejurimi. Datorita insistentelor credinciosilor schitul a fost redeschis in martie 1995. “Redeschis” e un fel de a spune. Caci, sosind aici de la Noul Neamt, arhimandritul Tobie s-a pomenit pe un loc viran. Peste doua saptamani i-a adus incoace pe calugarul Calistrat si fratele Nicolae – de la aceeasi manastirea – mama le-a procurat un vagonas, ca sa aiba unde se dosi de vanturi, frig si ploi. Apoi au mai sosit de acolo ierodiaconul Filaret, fratele Roma si monahul Iov, frate de sange cu staretul Tobie, in lume fiind Serghei si Mihail Boboc, fiii lui Dimitrie si ai Cristinei Boboc din raionul Falesti. Astfel s-au adunat o echipa de tineri calauziti de lumina dumnezeiasca intru savarsirea unei fapte bune.

Nazuinta lor e de a inalta cat mai repede locasul de credinta in aceste meleaguri pitoresti. Si trudesc cu osardie pentru asi atinge scopul. Proiectul bisericii a fost elaborat de arhitecti de la Tighina. Temelia ei este pus ape cel mai inalt loc, astfel sfanta cruce va domina imrejurimile, iar dangatul clopotelor va cutreiera aceste vai si dealuri, vestind lumii ca aceste locuri se apropie de cer prin rugaciunile monahilor si ca peste ele a pogorat din nou binecuvantarea lui Dumnezeu.

E construita deja casa pentru frati. Se aduce si se prepara pe loc material de constructie.

- Ne bucuram de ajutorul multor oameni de buna credinta, zice staretul Tobi. Aici lucreaza o brigade de constructori din Falesti. Parintele Valentin Baltag din Cainari a venit cu mirenii de acolo la o claca de facut chirpici. La fel a procedat si parintele Nicolae din Porumbia. Ne sustin si credinciosi din Satul Nou, Codreni, Suric si alte sate, gospodariile agricole din imprejurimi, sectorul de exploatare a drumurilor din Cimislia si, evident, manastirea Noul Neamt, care ne asigura cu piatra, ciment, alte materiale de constructie, a trimis incoace la ascultare 8 seminaristi.

Urcam drumul pe care veniseram la schit. Se zvantase. Padurea parea si mai vesela. Mi-am aruncat privirea inapoi: pe fundalul cerului siniliu se profila Rastignirea de la schit. Dupa inchiderea vechiului schit, credinciosii au mutat-o la cimitirul din Satul Nou. Avand in lungime 6 metri, ea nu venea la locul predistinat, ne spuse staretul Tobi, si cineva a propus s-o scurteze, dar cand au atins-o cu ferestraul , cica, din ea a pornit sa picure sange, atunci taranii au renuntat la intentia lor.

E o legenda? Poate. Dar ea ne avertizeaza: nu lovi in ceea ce e sfant, nu-I interzice omului sa creada in Dumnezeu, caci el, omul, se naste liber si este liber sa creada in El.

Vasile Trofaila. Zloti.Invitatie

Manastirea Zloti se afla la o distanta de 45 km departare de mun.Chisinau, la 25 km de or.Cimislia si la 15 km de or.Cainari.

Pentru a ajunge la Manastirea Zloti, situata in s.Satul Nou, r.Cimislia urmati una din cele 3 cai:

- Cu automobilul personal din Chisinau prin satele Bacioi (mun.Chisinau), Rezeni (r.Ialoveni), s.Porumbria (r.Cimislia), s.Sagaidac (r.Cimislia), s.Codreni (r.Cimislia).

- Cu automobilul personal din Chisinau prin satele Chetrosu (r.Anenii Noi), Pugoi (r.Ialoveni), Gangora (r.Ialoveni), or.Cainari, Chirciiesti (r.Causani), Baurci (r.Causani).

- Cu trenul din mun.Chisinau - or.Basarabeasca. Pornirea trenului din mun.Chisinau la orele 18:00 si ajungerea la Manastirea Zloti la 21:30.
Manastirea dispune de cladire pentru gazduirea pelerinilor in numar de 100 de persoane.

Sunteti asteptati cu mult drag!

Manastirea "Sf. M. Mc. Gheorghe", Zloti

Staret - arhimandritul Tobie (Boboc)

MD-7718, s. Zloti, r-l Cainari
Tel: 0-277-23-370