Manastirea “Nasterea Domnului” de pe langa satul Zabriceni, a luat fiinta pe data de 4 august 1999, in ziua de pomenire a Sfantului Sfintit Mucenic Foca, fiind amplasata pe teritoriul fostului sanatoriu de odihna si tratament “Albinuta”. De fapt, acest loc parca si-a pastrat menirea, dar in chip transfigurat: din menirea sa de a ingriji de cele trupesti, a devenit un asezamant pentru tamaduirea sufleteasca.

Aici s-au asezat un grup de 8 frati, in frunte cu egumenul Damian, staretul schitului “Sf. Mc. Vichenitie si Dorimedont” dependent de Manastirea Noul Neamt, Chitcani. La inceput situatia era destul de dificila, deoarece nu exista, nici macar o biserica in care sa se poata oficia sfintele slujbe, ne mai vorbind de lipsa curentului electric si apa potabila. Insa, in timp de cateva saptamani, prin straduinta staretului, situatia a inceput sa se imbunatateasca facandu-se rost de cele necesare pentru intretinerea unei vieti monahale pe acest teritoriu. Astfel a inceput amenajarea unei incaperi care serveste drept paraclis cu hramul “Sfantului Sfintit Mucenic Foca”, unde la inceput se oficia doar slujba Vecerniei si Utreniei.

In acelasi timp, pe langa Manastire, cu binecuvantarea  si straduinta Prea Sfintitului Episcop Dorimedont, a fost infiintat Liceul Teologic de baieti “Sfantului Sfintit Mucenic Foca”, care incepand cu septembrie 1999 si-a inceput activitatea. Seminarul are pana acum deja sase promotii absolvente, cu aproximativ 200 de absolventi – multi dintre ei continuindu-si studiile la Institutul Teologic de pe loc, iar altii la alte institutii din tara  sau peste hotare.

Prima Sfanta Liturghie pe care a oficiat-o Prea Sfintitul Dorimedont a avut loc pe data de 4 septembrie, acelasi an (1999). La 2 octombrie 1999, manastirea a fost vizitata de IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove. Nu a intarziat sa aiba loc si prima tundere in monahism, pe 5 noiembrie in acelasi an.

Sarbatoarea hramului manastirii, praznicul “Nasterii Domnului” constituie un eveniment aparte, mai ales ca s-a randuit ca aici in fiecare an sa se adune preoti si enoriasi din parohiile vecine pentru concertul anual de colinde. Manastirea a ales acest hram tocmai pentru ca a fost infiintata in preajma jubileului a 2000 de ani de la Nasterea dupa trup a Domnului.

Primul an a fost cel mai greu. S-a inceput  cu lucrarile de reparare si renovare a blocurilor de chili, caminului Seminarului, precum si reparatia incintei Seminarului.

Desi cu inceputuri modeste, obstea manastirii a inceput sa-si creeze un program liturgic foarte intens, oficiindu-se cele 7 Laude si Sfanta Liturghie zilnic. Tipicul manastirii este dupa modelul Sfantului Munte Athos. Cantarea la strana este psaltica-bizantina, dar si corala-liniara. Astfel in fiecare zi se savarseste la ora 18. 00 Vecernia si Pavecernita Mica dupa care urmeaza procesiunea cu icoana Maicii Domnului in jurul manastirii. Apoi la ora 3.30 se oficiaza Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile si Sfanta Liturghie. In zilele de miercuri se canta Acatistul Buneivestiri, iar in fiecare duminica seara se canta Paraclisul Maicii Domnului, dupa care urmeaza la fel procesiunea in jurul Manastirii cu icoane si particele de Sfinte Moaste purtate de monahi.

In anul 2004, prin straduita Prea Sfintitului Dorimedont, tot pe teritoriul Manastirii s-a infiintat si isi desfasoara activitatea Institutul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Teologul” – care este o institutie superioara de invatamant, cu un intens program de studiu. Elevii de la Seminar, dar mai ales studentii de la Institut au si ei un regim special diferit de cel al calugarilor, specific scolilor teologie. Ei, dar si alti doritori, au ocazia sa studieze si sa se imbogateasca spiritual din cartile Bibliotecii, care la moment este cea mai mare biblioteca teologica din Moldova: peste 12.000 de carti si peste 60.000 de volume in format electronic. Scolile teologice au si un site pe internet (www.teologie.com.md) unde este gazduita si pagina Manastirii.

Ca o binecuvantare pentru aceasta Manastire si pentru toti cei care se roaga in ea, in anul 2005, in sambata saptamanii a cincea a Postul Mare, a fost adusa de la un atelier de pictura din Romania o icoana deosebit de frumoasa care, chiar de la inceput a primit numele de Icoana “Maicii Domnului de la Zabriceni”, fiind sarbatorita in mod deosebit in fiecare an la aceasta zi.

In treburile administrative si duhovnicesti, Manastirea se conduce dupa un Regulament de Organizare Interna aprobat de catre chiriarhul Eparhiei, Prea Sfintitul Dorimedont, si care trebuie respectat de catre toti vietuitorii manastirii. Pentru sporirea duhovniceasca a calugarilor au loc destul de des sinaxele fratesti conduse de parintele staret. De asemenea monahii trebuie sa se marturiseasca cel putin odata in saptamana si sa se impartaseasca cu Sfintele Taine. O marturisire si impartasire mai deasa, Manastirea recomanda si credinciosilor care o frecventeaza, aici fiind 3 preoti duhovnici care permanent stau la dispozitia cresinilor care vin la Manastire pentru diferite probleme duhovnicesti si nu numai.


Situatia materiala si financiara este sustinuta atat de manastire cat si de oamenii de buna credinta. In present manastirea dispune de 30 ha de pamant arabil, livada, o ferma cu pasari si animale: 2 cai, 14 vaci, 60 de oi, 20 de porci si peste 200 de pasari. Acestea in mare parte servesc  pentru intretinerea institutiilor teologice la care se adauga si binefacerile din partea credinciosilor.

In martie 2007 s-a definitivat proiectul pentru construirea unui  complex bisericesc, format dintr-un sobor si doua paraclise alaturate. Constructia necesita insa fonduri foarte mari si ea nu se va putea realiza fara sprijinul credinciosilor.

Staretul  Manastirii, arhimandritul Damian (Burlacu), este si Director al Seminarului Teologic, iar Rector al Institutului Teologic este ieromonahul Petru (Pruteanu), tot vietuitor al Manastirii. In Manastire sunt si alte ascultari precum cea de eclesiarh – raspunzator de biserica si slujbe, econom – cel care organizeaza treburile gospodaresti, chelar – cel care are grija de hambare si depozite, arhondar – cel care se are grija de gazduirea oaspetilor, trapezar – cel care are grija de bucatarie si ospatarie, si multe altele.

Obstea monahala alcatuita in prezent din 11 vietuitori, constituie un liman duhovnicesc pentru imprejurimi si pentru toti credinciosii care viziteaza acest sfant locas.

Manastirea se afla in relatie cu manastirile din tara si nu numai si se bucura de fiecare crestin care doreste sa o viziteze.
Manastirea "Nasterea Domnului", Zabriceni

Staret - arhim. Damian (Burlacu)
e-mail: gheronda@personal.ro

MD-4646, s. Zabriceni, r. Edinet
Tel: 0-246-51-761
GSM: (+373) 79-41-99-44
fax: (+373) 246 51 500