Iesind din Chisinau prin soseaua Grenobl, mergind pe directia Cimislia, se ajunge la o rascuce de drumuri (cam pe la km.25), din care unul duce spre localitatea Horasti (Ialoveni), se iese din drumul principal, si imediat se coteste spre dreapta, pe sub pod, se ajunge dupa vreo trei kilometri in fata unei ciudate constructii, incununate cu cupole in forma de bulb de ceapa - dupa tipicul arhitectural rusesc.

Este noua manastire Horesti, sfintita cu hramul Sfantului Cneaz Vladimir. Desi fondata cu cativa ani in urma, manastirea a inceput sa functioneze in toata regula de-abia dupa hramul din an. 2007, cind la 29 iulie, a fost sfintita in prezenta IPS Vladimir, si a numerosi oameni ai bisericii si mireni. Ciudata constructie, care se decupeaza ca o fortareata in marea de verdeata, reprezinta un edificiu cu doua nivele cu o clopotnita dispusa in chiar axul acesteia, surmontata de o cupola.

Staret al acestui asezamint este Arhimandritul Nectarie (Gherman), in a carui subordine se afla un foarte amabil si smerit preot laic, venit sa faca ascultare tocmai din Bucovina, si citiva monahi tineri.

Obstea este in formare, iar asezamintul va avea, se pare, un viitor spectaculos, din cite mi-am putut da seama din macheta expusa in una din camerele de la intrarea in edificiul principal.

Terenul alocat asezamintului monahal, cedat de mai multi tarani ai zonei, este foarte extins, si va cupinde citeva acareturi cu diverse functii, si o mare biserica de zid, care va fi amplasata in partea de rasarit a ansamblului, si chiar un mic aeroport privat - dorit de sponsorii care vor sustine financiar acest amplu proiect edilitar. Momentan, manastirea dispune de putine constructii, si, cu exceptia celei principale, in care este incorporata si capela in care se slujeste, sunt precare si vechi. Lacul din proximitate va putea deveni si el o sursa de venituri pentru obstea monahala, in viitor. Pitorescul locului, distanta relativ mica de Chisinau, si slujbele frumoase, fac toate ca duminica sa asiste la slujbe multime de lume, si, aflu din spusele preotului mirean, ca aceasta nu este din satul Horesti...

Icoana - care isi va ocupa locul de cinste in arhitectura iconostasului, ca icoana de hram - a fost adusa de un mirean anonim rus tocmai din Siberia indepartata, daruindu-o acestui locas, aflind ca se va sfinti cu numele Sfantului Cneaz Vladimir, cel intocmai cu Apostolii. Cu adevarat, Biserica-Una nu are granite, nu stie de nationalitati, si sfinteste pe fiecare ce se apropie cu credinta! Biserici cu acest hram sunt multe in Ukraina si Rusia, caci tocmai Cneazul Vladimir a fost acela care a crestinat slavii la anul 988 dupa Hristos. Aici, in Moldova, evlavia crescinda pentru Sfantul Cneaz Vladimir se poate explica si prin inmultirea celor care au fost botezati cu acest nume, dar si prin faptul ca acesta e purtat si de Intiistatatorul bisericii locale.

Manastirea "Sf. Cneaz Vladimir", Horesti

Staret - arhimandritul Nectarie (Gherman)

MD-5911, com. Horesti, r-l Ialoveni
Tel: 20-11-09
GSM: 671-70-333