Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/../../nuseo/nuseo.php) is not within the allowed path(s): (/var/www/vhosts/logos.md/public_html:/home/vhosts/logos.md/public_html:/tmp:/usr/share/pear/:/usr/share/misc/:/usr/share/php/:/usr/share/phpMyAdmin/:/usr/lib/php/:/usr/lib64/php/:/var/lib/php/:/usr/local/xpanel/suspend_domain_templates/) in /archive/index.php(453) : eval()'d code on line 8
Ispita crestinilor din veacul de acum [Arhivă] - Forumul tineretului ortodox din Republica Moldova

PDA

View Full Version : Ispita crestinilor din veacul de acum

Kateryna
28.03.2007, 10:35:52
In cartea care se numeste "Pateric" sunt scrise urmatoarele: Sfintii Parinti ai Schitului au profetit despre neamul cel de pe urma. A intrebat unul: "Ce lucram noi?", si raspunzind unul dintre dinsii, marele Avva Ishirion a zis: "Noi am lucrat poruncile lui Dumnezeu". Iarasi intrebind a zis: "Cei de dupa noi ce vor face oare?", si a zis: "Vor face numai pe jumatate din cit am lucrat noi". "Dar cei de dupa dinsii ce vor face?"...

...si a zis: "Neamul acela nu va putea face nimic, ci le vor veni ispite mari si cei care vor fi incercati in vremea aceea vor fi mai mari decit noi si decit parintii nostri". Care sa fie oare acele ispite mai mari care sa arate mai lamuriti pe crestinii din veacul de pe urma, incit sai arate mai mari decit vechii parinti? Ispita neamului crestinesc din vremile de pe urma este ivirea proorocilor mincinosi (catolici, protestanti, sectari, Yoga crestina, bahai, teosofie, New Age, ecumenism-erezia ereziilor),care cauta sa piarda si pe cei alesi. Despre acestia a profetit Domnul ca vor fi in veacul cel de apoi: "Multi vor veni in numele Meu si pe multi vor insela" (Matei cap. 5,11)

Vorbesc si ei despre dragoste, de curatire, pentru fapta buna, de smerenie si de virtute, si ajuta obstile crestinesti. Cit este de greu pentru crestinii ortodocsi sa inteleaga pe cine au inaintea lor? Cit e de usor sa fie atrasi de ideile lor cele "filozofice" si sa-i creada. De multe ori rautatea însala, prefacindu-se in chipul faptei bune. Dupa cum a spus si Sf. Dorotei: "nici o rautate si nici unul dintre eresuri, nici insusi diavolul nu poate sa insele pe cineva, decit numai daca se preface in chipul faptei bune". Dupa cum si Sf. Apostol zice: "Ca insusi diavolul se preface in inger de lumina".

"Neghina" numeste Sf. Vasile cel Mare pe toti cei care strica invataturile Domnului si amestecindu-se ei cu trupul Sfint al Bisericii, ca sa fie neobservati si sa faca vatamare. (din Catehismul Sf. Chiril, patriarhul Ierusalimului pag. 121)

(din vol. "Hrana Duhovniceasca")

tricom
28.03.2007, 12:14:23
Sa fii ceea ce esti
Sa spui ceea ce stii
Sa crezi in ceea ce exista - Adevarul.

Cind am citit semnatura mi-am adus aminte de trecut, in cautari am dat de Shri Romani Maharshi (http://ramana-books.narod.ru/) ("invatsator" din India) toata "invatatura" lui se bazeaza pe laitmotivul "fii ceea ce eshti" acolo sint o serie de practici care te "ajuta" sa afli cine eshti, sa-l cunoshti pe dumnezeu, etc ...

ideea e: ca cu ortodoxia asta n-are nimic comun caci imho prin cunoashtere de sine in ortodie se vorbeshte despre perceperea pacatosheniei(греховности) shi deoarece imho pokaintsa este o schimbare atunci si sa fii ceea ce eshti este la fel greshit. Caci daca afli pacatoshenia si nu faci sa schimbi ceva atunci ce folos ca shtii.

sa fii asha cum eshti e la fel cu ceea ca sa nu faci nimic, ceea ce e comun multor "religii" indo-chineze.

sv Siluan (http://silouan.narod.ru/) zicea "Держи ум твой во аде, и не отчаивайся" imho percepe pakatoshenia shi nu uita de iubireа lui Dumnezeu(Бог есть любовь) asta ar fi cea mai buna semnatura :)

Cred ca ai citit toate scrierile ale sfintilor parinti, apostoli si nu iti ajunge literatura duhovniceasca ortodoxa si ai trecut la scrierile indiene.

de fapt cu asta am inceput ... calea spre ... ce o sa-mi dea Domnu

pvitalie
28.03.2007, 15:34:58
tricom , cam te incilcesti tu cu indienii. Cred ca ai citit toate scrierile ale sfintilor parinti, apostoli si nu iti ajunge literatura duhovniceasca ortodoxa si ai trecut la scrierile indiene.
Ai sa te incurci, dar poate deacuma te-ai incurcat

erty
28.03.2007, 17:37:12
cu totii taim intr-o perioda ce poate fi numita ca cea de pe urma... insa sa nu uitam ca astfel de perioade au mai fost in istorie... sf. parinti ne recomanda ca sa traim fiecare zi ca cea de pe urma...

Tricom, PVitalie, problema influentei religiilor orientale e ceea ce e... shi cred ca la moment datorita nr. minor a userilor activi acestui forum e normal ca sa se evidentieze anumite viziuni a fiecarui dintre noi... am destui cunoscuti care in pofida faptului ca se numesc creshtini sunt faorte influentati de doctrinele mentionate de Tricom... nu pot sa afirm ca el exagereaza...
ce sa mai zic... fratii noshtri intru Hristos din Russia recunosc ca chiar shi in cercul unor teologi dogmele orientale nu pot fi diminuate...

pelerinul
28.09.2007, 18:18:34
Sfintii Parinti ai Schitului au profetit despre neamul cel de pe urma. A intrebat unul: "Ce lucram noi?", si raspunzind unul dintre dinsii, marele Avva Ishirion a zis: "Noi am lucrat poruncile lui Dumnezeu". Iarasi intrebind a zis: "Cei de dupa noi ce vor face oare?", si a zis: "Vor face numai pe jumatate din cit am lucrat noi". "Dar cei de dupa dinsii ce vor face?", si a zis: "Neamul acela nu va putea face nimic, ci le vor veni ispite mari si cei care vor fi incercati in vremea aceea vor fi mai mari decit noi si decit parintii nostri". Care sa fie oare acele ispite mai mari care sa arate mai lamuriti pe crestinii din veacul de pe urma, incit sai arate mai mari decit vechii parinti? Ispita neamului crestinesc din vremile de pe urma este ivirea proorocilor mincinosi (catolici, protestanti, sectari, Yoga crestina, bahai, teosofie, New Age, ecumenism-erezia ereziilor),care cauta sa piarda si pe cei alesi. Despre acestia a profetit Domnul ca vor fi in veacul cel de apoi: "Multi vor veni in numele Meu si pe multi vor insela" (Matei cap. 5,11)
Vorbesc si ei despre dragoste, de curatire, pentru fapta buna, de smerenie si de virtute, si ajuta obstile crestinesti. Cit este de greu pentru crestinii ortodocsi sa inteleaga pe cine au inaintea lor? Cit e de usor sa fie atrasi de ideile lor cele "filozofice" si sa-i creada. De multe ori rautatea însala, prefacindu-se in chipul faptei bune. Dupa cum a spus si Sf. Dorotei: "nici o rautate si nici unul dintre eresuri, nici insusi diavolul nu poate sa insele pe cineva, decit numai daca se preface in chipul faptei bune". Dupa cum si Sf. Apostol zice: "Ca insusi diavolul se preface in inger de lumina".
"Neghina" numeste Sf. Vasile cel Mare pe toti cei care strica invataturile Domnului si amestecindu-se ei cu trupul Sfint al Bisericii, ca sa fie neobservati si sa faca vatamare.

http://i21.tinypic.com/x2w3ns.jpg