Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/../../nuseo/nuseo.php) is not within the allowed path(s): (/var/www/vhosts/logos.md/public_html:/home/vhosts/logos.md/public_html:/tmp:/usr/share/pear/:/usr/share/misc/:/usr/share/php/:/usr/share/phpMyAdmin/:/usr/lib/php/:/usr/lib64/php/:/var/lib/php/:/usr/local/xpanel/suspend_domain_templates/) in /archive/index.php(453) : eval()'d code on line 8
Chemarea lui Samuel dupa ce a murit de catre Saul [Arhivă] - Forumul tineretului ortodox din Republica Moldova

PDA

View Full Version : Chemarea lui Samuel dupa ce a murit de catre Saul

tutenes
04.03.2010, 13:04:38
Cum trebuie inteles acest episod prezentat in Scriptura in 1 Regi 28 :
3. Murind Samuel, l-a plâns tot Israelul şi l-au îngropat în Rama, cetatea lui. Saul însă izgonise pe cei ce chemau morţii şi pe ghicitori din ţară.
4. S-au adunat deci Filistenii şi s-au dus de şi-au aşezat tabăra la Şunem; şi-a adunat şi Saul tot poporul lui Israel şi şi-a aşezat tabăra pe Ghilboa.
5. Văzând însă Saul tabăra Filistenilor, s-a spăimântat şi s-a tulburat tare inima lui.
6. Şi a întrebat Saul pe Domnul, dar Domnul nu i-a răspuns nici în vis, nici prin Urim, nici prin prooroci.
7. Atunci Saul a zis slugilor sale: "Căutaţi-mi o femeie vrăjitoare, ca să merg la ea s-o întreb". Iar slugile i-au răspuns: "Este aici în Endor o femeie vrăjitoare".
8. Apoi şi-a dezbrăcat Saul hainele sale şi a îmbrăcat altele şi s-a dus el însuşi cu doi oameni şi au venit la femeie noaptea; şi i-a zis Saul: "Rogu-te, ghiceşte-mi chemând un mort şi scoate-mi pe cine îţi voi spune eu!"
9. Dar femeia i-a răspuns: "Tu ştii ce a făcut Saul, cum a alungat el din ţară pe cei ce cheamă morţii şi pe ghicitori. Pentru ce dar întinzi tu cursă sufletului meu spre pieirea mea?"
10. Şi s-a jurat Saul pe Domnul, zicând: "Viu este Domnul, nu vei suferi nici un necaz pentru fapta aceasta".
11. Atunci femeia a întrebat: "Pe cine să-ţi scot?" Răspuns-a el: "Pe Samuel să mi-l scoli!"
12. Când a văzut femeia pe Samuel, a răcnit tare. Apoi întorcându-se femeia către Saul, a zis: "Pentru ce m-ai amăgit? Tu eşti Saul".
13. I-a zis regele: "Nu te teme. Spune-mi ce vezi?" Şi răspunzând, femeia a zis: "Văd parcă un dumnezeu, ieşind din pământ".
14. "Ce înfăţişare are?" a întrebat-o regele. Ea a răspuns: "Iese din pământ un bărbat foarte bătrân, îmbrăcat cu o haină lungă". Atunci a cunoscut Saul că acela este Samuel şi a căzut cu faţa la pământ şi s-a închinat.
15. A zis Samuel către Saul: "Pentru ce mă tulburi, ca să ies?" Iar Saul a răspuns: "Îmi este tare greu; Filistenii se luptă împotriva mea, iar Dumnezeu S-a depărtat de mine şi nu-mi mai răspunde nici prin prooroci, nici în vis, nici în vedenie; de aceea te-am chemat, ca să mă înveţi ce să fac".
16. A zis Samuel: "La ce mă mai întrebi pe mine, dacă Domnul S-a depărtat de tine şi S-a făcut vrăjmaşul tău?
17. Domnul face ceea ce a grăit prin mine: Va lua Domnul domnia din mâinile tale şi o va da lui David, aproapele tău.
18. Deoarece tu n-ai ascultat glasul Domnului şi n-ai împlinit iuţimea mâniei Lui asupra lui Amalec, de aceea Domnul face aceasta cu tine acum.
19. Şi va da Domnul pe Israel împreună cu tine în mâinile Filistenilor; mâine tu şi fiii tăi veţi fi cu mine şi tabăra lui Israel o va da Domnul în mâinile Filistenilor".
20. Atunci Saul a căzut deodată cu tot trupul său la pământ, căci se spăimântase grozav de cuvintele lui Samuel; afară de aceasta şi puterile îl părăsiseră, căci nu mâncase pâine toată ziua aceea şi toată noaptea.

Chiar sufletul lui Samuel a fost cel pe care l-a vazut vrajitoarea , avand in vedere ca ce a spus s-a implinit - darea imparatiei lui David si pierderea razboiului cu filistenii ?
Cum trebuie inteles , si vrajitorii au o oarecare putere de a prooroci ? :confused: :eek:
Prin puterea diavolului putem intra in legatura si cu dreptii adormiti ?

Fairness
04.03.2010, 17:33:39
"INVATACELUL: Stiu ca multi oameni indurerati de moartea unor fiinte dragi au recurs la spiritism si au ramas sa practice aceasta vorbire cu mortii. De ce Biserica nu permite acest lucru?

PREOTUL: Atat in dumnezeiasca Scriptura a Vechiului si Noului Testament, precum si in invataturile sfintilor parinti avem o multime de marturii temeinice prin care se dovedeste ca Dumnezeu pedepseste pe cei ce se ocupa cu "necromantia" (vorbirea cu mortii). Mantuitorul ne invata ca sunt "fericiti cei ce nu au vazut si au crezut" (Ioan 20, 29; Luca, 1, 45). Iar marele apostol Pavel arata ca noua, celor ce am crezut in Hristos, ni se cade a umbla in puterea credintei si nu in a vederii, caci zice: "Umblam prin credinta, iar nu prin vedere" (II Cor., 5, 7). Dar demonii cei iscoditori ii invata pe unii oameni sa nu fie multumiti cu invatatura Mantuitorului si a apostolilor Sai - de a umbla in puterea si adeverirea credintei celei in Hristos - ci sa voiasca cu orice pret sa vada cu ochii lor in chip simtit cele ce trebuie a fi lasate pe seama credintei. Omul care recurge la practicarea necromantiei este un vrajmas al lui Dumnezeu, care nu asculta de poruncile Lui, nu se multumeste cu cele descoperite pe calea credintei si cu cele descoperite noua de Dumnezeu prin Sfintele Scripturi, ci cauta sa iscodeasca, asemenea demonilor care il indeamna la lucruri neingaduite de Dumnezeu. Si astfel, crezand acelor naluciri, el ajunge sa se departeze de Dumnezeu si de invatatura Bisericii lui Hristos.

Unii dintre cei ce au astfel de indeletniciri - de a chema spiritele mortilor - aduc ca marturie exemplul lui Saul care ar fi practicat acest lucru prin chemarea sufletului lui Samuel, la vrajitoarea din Endor (I Regi, cap. 28). Dar unii ca acestia, care urmeaza in rautate pe Saul, sa ia seama, ca de pedeapsa lui Saul se fac vinovati inaintea lui Dumnezeu. Caci tocmai pentru aceasta faradelege a pierdut Saul si imparatia si viata si a fost osandit de Dumnezeu sa cada in propria sa sabie (I Regi, cap. 31; I Par., cap. 10). Pedeapsa lui Saul pentru nelegiuirea vorbirii cu mortii o arata Sfanta Scriptura zicand: "Asa a murit Saul pentru nelegiuirea pe care o facuse inaintea Domnului, pentru ca n-a pazit cuvantul Domnului si pentru ca a intrebat si a cercetat o vrajitoare si nu a cercetat pe Domnul. De aceea a si fost el omorat si domnia lui a fost data lui David, fiul lui Iesei" (I Par., 10, 13-14). Asadar, cine vrea sa-i urmeze lui Saul in nelegiuirea chemarii spiritelor mortilor, sa astepte de la Dumnezeu urgie si pedeapsa asemenea aceluia.

Dumnezeu a poruncit in Vechiul Testament: "Sa nu alergi la cei ce cheama mortii, pe la vrajitori sa nu umblati si sa nu va intinati cu ei" (Lev., 19, 31). Si iarasi: "Barbatul sau femeia, de vor chema morti sau de vor vraji, sa moara neaparat; cu pietre sa fie ucisi, ca sangele lor este asupra lor" (Lev., 20, 27). Chemarea spiritelor mortii este "uraciune" inaintea lui. Dumnezeu si El nu o permite in poporul Sau (Deut., 18, 9-14; IV Regi, 21, 6), socotind-o ca pe una dintre cele mai mari razvratiri ale omului impotriva voii Sale.

Noi nu avem nevoie sa comunicam cu mortii, deoarece Dumnezeu ne-a descoperit tot ce stie El ca este de folos si de nevoie mantuirii noastre. De pilda, vorbirea cu mortii ne poate da dovada ca sufletele mortilor traiesc. Dar acest lucru nu este o noutate, de vreme ce il stim din dumnezeiasca descoperire - si este o chestiune de credinta, nefiind nevoie de verificare prin vedere. Revelatia dumnezeiasca ne ofera toata garantia adevarului, iar a o verifica prin experiente simtuale insemneaza a pune la indoiala adevarurile descoperirii lui Dumnezeu.

Apoi, niciodata nu poate exista o deplina siguranta ca in sedintele spiritiste ar fi de fata spiritul presupus - adica cel care a fost chemat - deoarece si spiritele rele - demonii - se pot substitui spiritelor bune, dupa cum ne invata marele apostol Pavel zicand: "Nu este de mirare deoarece insusi satana se preface in inger al luminii" (II Cor., 11, 14). Nu numai sfantul Pavel, ci si sfantul Ioan Evanghelistul ne atrage atentia sa fim cu mare grija si sa nu credem usor oricarui duh, zicand: "Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu" (I Ioan, 4, 1-3).

Inca si sfintii parinti arata ca, chiar in cazul lui Saul cu vrajitoarea din Endor, nu a fost spiritul lui Samuel cel ce se aratase, ci un spirit diavolesc, care s-a dat drept spiritul lui Samuel. Asa, de pilda, sfantul Grigorie de Nyssa zice: "Spiritul era atat de urat incat vrajitoarea s-a ingrozit de el". Negresit, ar fi fost cu neputinta sa fi fost al lui Samuel, caci - spune acelasi sfant parinte - la chemarea vrajitoarei din Endor a venit "cel parut Samuel" (Cuvant pentru pitonista), iar nu cu adevarat proorocul Samuel, asa cum arata (cu acoperire) Scriptura (I Regi, 28, 12), deoarece acest fel de vorbire este folosit si cu alte prilejuri in Sfanta Scriptura. Spre exemplu, diavolul le-a spus protoparintilor ca daca vor manca din pomul oprit, li se vor deschide ochii si vor fi ca "niste dumnezei". Dar, dupa ce au mancat, au vazut prapastia in care au cazut si s-au ascuns. Atunci Dumnezeu, dupa greseala lor, a zis: "Iata, Adam s-a facut ca Unul din Noi". Iar dumnezeiescul parinte Maxim, comentand aceste cuvinte, spune: Dumnezeu intrebuinteaza in chip ironic si osanditor pluralul: "S-a facut ca Unul din Noi", care corespunde cu ideea despre Dumnezeu sadita in Adam de amagirea sarpelui, ca sa mustre pe omul care a ascultat de diavolul. Si ca sa nu-si inchipuie cineva ca felul de vorbire laconica e strain obiceiului Scripturii, sa asculte cum vorbeste Scriptura in numele lui Dumnezeu catre Israel: "Daca veti umbla impotriva Mea cu viclenie, si Eu voi umbla impotriva voastra cu viclenie" (Lev., 26, 27-28). Intru nimic nu se deosebeste viclenia de ironie" (Filoc., vol. III, p. 153). Deci, Dumnezeu ii graieste lui Adam potrivit cu ideile despre dumnezeire pe care le invatase acela de la diavol. Scriptura ofera multe exemple cand cel ce iubeste minciuna e predat ei spre pierzare, ca sa cunoasca prin experienta ca din ascultarea si rautatea sa a imbratisat moartea in loc de viata, minciuna in locul adevarului, raul in locul binelui. Adam, in loc sa se faca dumnezeu, cum isi inchipuise el, a cazut din darul lui Dumnezeu.

Tot astfel, Saul, in loc sa vorbeasca cu Samuel, cum isi inchipuia el, a vorbit cu "cel parut Samuel", adica cu diavolul, care l-a inselat, luand chipul lui Samuel. Acest parut Samuel i-a spus lui Saul: "Maine tu si fiii tai veti fi cu mine". Si oare cum i-ar fi spus aceste cuvinte el, care auzise impotriva lui Saul cuvintele lui Dumnezeu: "...l-am lepadat, ca sa nu mai fie rege peste Israel" (I Regi, 16, 1) si cand insusi Samuel ii spusese lui Saul: "Nu ma voi intoarce cu tine, pentru ca ai lepadat cuvantul Domnului si Domnul te-a lepadat pe tine, ca sa nu mai fii rege peste Israel" (I Regi, 15, 26)? Cuvintele aspre cu care Scriptura mustra faradelegea lui Saul: "Asa a murit Saul pentru nelegiuirea sa... pentru ca a intrebat si a cercetat o vrajitoare si nu a cercetat pe Domnul" (I Par., 10, 13-14) concorda intru totul cu talcuirea acestor sfinti si dumnezeiesti parinti ai Bisericii lui Hristos.

Tocmai datorita primejdiei inselarii prin vedenii si vise, unii din sfintii parinti nu primeau nici un fel de aratare, decat dupa o foarte atenta verificare. Iar sfantul Ioan Scararul spune ca "cel ce tuturor vederilor si viselor nu crede este filosof duhovnicesc", in timp ce "dracii slavei desarte si ai mandriei pe cei slabi de minte in vedenii si visuri ii fac prooroci" (Scara, Cuv. VIII). "

din VORBIREA CU CEI MORTI (NECROMANTIA SAU SPIRITISMUL) (http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/despre-credinta-ortodoxa/vorbirea-cu-cei-morti-necromantia-sau-spiritismul-79931.html)
Despre credinta ortodoxa - Parintele ILIE CLEOPA

tutenes
08.03.2010, 14:44:36
Foarte bune lamuririle , m-am edificat .
Totusi ,ma mai faramanta un singur lucru .
Nu stiu cum sa inteleg , putem spune ca diavolii pot prezice intr-o oarecare masura viitorul ? Sau Dumnezeu ii trateaza uneori pe oamenii care nu respecta legile si poruncile lui in acelasi fel , permitand sa fie inselati de diavol , dand acestuia putinta de a sti in parte ce se va intampla in viitor ?

Florina
08.03.2010, 22:26:36
Diavolul poate incerca sa deduca anumite lucruri.

In cazul lui Saul, lucrurile sunt foarte simple: chiar el i-a spus acelui duh, "Samuel", ca Dumnezeu ii este impotriva.

Bazandu-se pe ceea ce a aflat, acel duh nu a facut decat sa-i confirme temerile, nu i-a dat nicio informatie in plus.

tutenes
10.03.2010, 16:14:10
Diavolul poate incerca sa deduca anumite lucruri.

In cazul lui Saul, lucrurile sunt foarte simple: chiar el i-a spus acelui duh, "Samuel", ca Dumnezeu ii este impotriva.

Bazandu-se pe ceea ce a aflat, acel duh nu a facut decat sa-i confirme temerile, nu i-a dat nicio informatie in plus.
Totusi acel "Samuel" spune de David ca va urma la imparatie , informatie pe care nu i-a dat-o Saul ...

Victor
10.03.2010, 19:17:52
E corect ce spune Florina - diavolul nu poate prezice viitorul, ci poate deduce unele lucruri dupa starea noastra sufleteasca si inclinatiile noastre.
Mai mult, diavolii se afla in aer, pot vedea lucruri ce se intampla departe si le pot spune inainte ca noi sa le aflam - ca televizorul - afli ca in Indonezia a avut loc un cutremur inainte ca stirea sa ajunga la tine prin alte mijloace - asta nu inseamna ca televizorul prezice viitorul.

Este un caz si in Pateric, pare-mi-se, cu Sf. Antonie cel Mare, cind avva ii spune ceva unui monah si acela il intreaba cum a aflat, si sfantul ii raspunde "Diavolul mi-a spus".

tutenes
10.03.2010, 21:39:23
E corect ce spune Florina - diavolul nu poate prezice viitorul, ci poate deduce unele lucruri dupa starea noastra sufleteasca si inclinatiile noastre.
Mai mult, diavolii se afla in aer, pot vedea lucruri ce se intampla departe si le pot spune inainte ca noi sa le aflam - ca televizorul - afli ca in Indonezia a avut loc un cutremur inainte ca stirea sa ajunga la tine prin alte mijloace - asta nu inseamna ca televizorul prezice viitorul.

Este un caz si in Pateric, pare-mi-se, cu Sf. Antonie cel Mare, cind avva ii spune ceva unui monah si acela il intreaba cum a aflat, si sfantul ii raspunde "Diavolul mi-a spus".
E posibil sa se fi intamplat asa , de acord .