View Full Version : Temelia Familiei
msiluan
15.03.2007, 20:56:31
De multe ori se uită scopul intemeierii unei familii. În SF:Scriptură găsim: "creşteţi şi vă inmulţiţi şi umpleţi pămîntul" "femeia se mîntuieşte prin naştere de prunci". Dacă familia se clădeşte pe temelia Hristos, atunci ea este durabilă, dar dacă scopul formării unei noi familii este altu (plăcerea, banii, distracţiile, etc.) atunci ea nu ţine. Uitaţivă la la aceste date statistice din eparhia Ungheni-Nisporeni pe anul 2006, din 25000 căsătorii, 15000 de divorţuri. Te pune pe ginduri, de ce atîtea divorţuri, oare care sînt motivele de au divorţat???
Fairness
21.03.2007, 15:04:46
Cauzele sunt acelea pe care şi aţi menţionat anterior - PLĂCEREA, GOANA DUPĂ BANI, DISTRACŢII.
Lumea s-a schimbat radical pe parcursul a ultimilor 20 de ani. Nouă ni sunt impuse sau sugerate noile standarde şi "valori" morale din Vest. Iar noi ne conducem după exemplele unor star-uri, care se divorţeaţă peste cateva zile. Asta e la moda, asta e cool, noi suntem fraieri.
Totul s-a transformat intr-o industrie a plăcerii. Iar noi cu "zabalele la gura" dorim să ajungem pe ei, să intrăm in Uniune Europeană, să avem şi noi o viaţă mai luxoasă, o maşina mai bună etc. Familia şi copii devenind un obstacol in realizarea acestui scop, in cariera noastră.
Numarul avorturilor si mortalitatea cauzata de intreruperile de sarcina plaseaza Romania pe primul loc in Europa. Natalitatea este ingrijoratoare, iar 75% din tineri nu vor sa aibă copii.
La noi situaţia nu e cu mult mai bună.
Despre fetele noastre traficate - ştie toată lumea.
Toate acestea sunt cauzate de schimbarea valorilor spre care tindem cu orice scop să obţinem ( PLĂCEREA, BANI, DISTRACŢII)
Cu parere de rau problema vietei familiare crestine actualmente e strigenta nu numai la noi... poate doar ca la noi persista anumite aspecte specifice...
ma mira faptul ca abordarea acestei teme la noi e atit de latenta...
de altfel ca un crestin imi foarte greu sa gasesc o fiinta de sex opus care sa aiba macar predispozitate spre valorile crestine...
Fairness
27.03.2007, 21:02:29
Cred ca este cea mai mare problema a tinerilor crestini de acum: sa-si gasesca perechea sa potrivita care sa tinda cat de putin spre valorile crestine.
pvitalie
28.03.2007, 16:38:59
mai este o problema: vrajile, pacatele apasa, patimile nu te lasa sa traiesti normal cu familia.
E greu sa crezi dar asa este.
Familia facuta din vraja mai mult de 7 ani nu traieste. Adica se dispart in timp de 7 ani. S-au inmultit vrajitorii in ziua de azi.
Bolile care nu se lecuiesc sunt de la vrajitori.
Daca la om s-a format cancer din palitura, atunci boala e de medicina. Dar daca la om a aparut cancer din senin atunci numai cu Dumnezeu trebuie sa miarga in pas.
Ma uit in ziare si vad foarte multe anunturi de vrajitorie. Pagini intregi cu vrajitori. Sa ne intrebam: daca ei fac toate serviciile care le ofera in anunturi, atunci cu cine lucreaza ei - cu Domnul sau cu satana?
Vrajitoria alba sau neagra este una si aceeasi vrajitorie. Asa ca nu alergati la baba Ileana ca sa va descinte, dar veniti la biserica si primiti Sfintele Taine.
A ajuns timpul ca fac vraji pe fotografia persoanei, prin telefon, prin vint etc.
Sunt vremuri grele. Nu e asa de frumos cum se vede.
Sfintii parinti spun ca vin vremurile cind la om ii va reveni cite 7 vrajitori. Cum se va putea el atunci lupta?
E greu de inchipuit dar se fac multe lucruri ascunse. Persoana nu isi da seama din ce parte il paleste si cine il paleste.
Internetul e plin de carti cum sa fii vrajitor si cum sa faci asa murdarii.
Prin sate mai inainte se auzea unde si unde cite o femeie care descinta, dar acuma totul e deschis si oficii se deschid. In ce vremuri noi traim?
Daca sa te gindesti normal firma daca nu are clienri se bancrotizeaza. Dar aici vrajitorii se inmultesc. Inseamna ca clienti sunt. Dar acesti clienti mai fac rau si la alti oameni. Si atunci omul se intreaba de ce nu imi merge, de ce ma simt rau. Si tot acesti oameni se duc si ei la vrajitori pentru ca sa-i descinte, sa le dezlege cununia, sa le mearga in biznes, sa se poata marita, sa nu sa se simta rau. In loc sa ajungem la Dumnezeu ajungem la satana. In loc sa mergem la biserica, mergem la vrajitori.
Cum lucreaza ei: in timpul ce se descinta sau dezlegare de cununie etc. se cheama demoni din iad si omul primeste cite un demon sau citiva demoni (omul devine demonizat), si omului i se face mai bine, ii merge in business etc. pe o perioada de timp. Dar cine va raspunde pentru aceste pacate - sau ei, sau copiii, sau nepotii. Toate aceste pacate a oamenilor ramin pina la a 4 generati sau a 9 generatie.
Cu iertare
dupa nr de vrajitori la suprafata Moldova ocupa locul 1 intre tarile CSI... acest fapt doare cu atit mai mult cu cit Moldova in trecut in ortodoxie nu atit de demult era cu mult inaintea multor alte tari... cred ca putini dintre noi nu au citit creatia lui Mateevici in acest sens...
Pot sa dau un exemplu a atitudinii obshteshti fata de vrajitorie... facind studiile la croitorie (eram doi baieti pe curs) fetele din grupa au decis sa faca o gluma shi fiecare in parte au plecat la babe pentru mine... am ajuns la aceea ca mama se intreba oare sunt eu?!... doar sf. Biserica shi Rugaciunea preoteasca mau scos din impas...
pvitalie
28.03.2007, 18:06:14
in ziua de azi fetele asa mai iubesc baietii incit ajung la vrajitorie. Ce fel de iubire este aceasta. Mai degraba e o lupta.
Ele nici nusi dau seama ce fac.
Dar pacatul vrajitoriei e la un nivel cu pacatul uciderii.
Asa mi se pare ca in ziua de azi ficarui om i se revine cel putin cite un vrajitor
se zice ca dupa roade vom vedea cine ce reprezinta... am observat ca cuplurile create pe baza mestesugirilor diavolesti au un sfirsit ce e de regretat... shi ce sa mai zic femeia ce leaga barbatul de sine prin farmece nu va atinge fericirea... odata shi odata fiecare va primi ceea ce merita...
msiluan
28.03.2007, 22:36:25
este adevarat cele spuse mai sus, dar vreau sa adaug un lucru important.
cu totii cunoastem despre Sf. Ciprian si Iustina. El era cel mai mare vrajitor al timpului, si nu a putut face vraji lui Sf.Iustina , de ce?
Pai pentru ca ea era implinind cuvitul Mintuitorului "priveghiati ca sa nu cadeti in ispita" adica ea era o simlpla crestina care tinea poruncile lui Hristos, se spovedea, se impartasea, participa la sfintele taine, si de aceea nu sau putut apropia de ea diavolii.
Asta am vrut sa zic, ca crestinu daca se duce des la biserica si participa la sfintele taine (impartasania nu o data pe an, sau de patru in posturi, cum am prins de la bunei, asa au fost timpurile atunci cu comunistii, crestinu trebuie sa se impartase in fiecare luna) nu se prind vrajile.
pvitalie
29.03.2007, 09:08:41
Acuma sunt vremuri grele pentru ca suntem paliti din toate partile. Unde nu ai privi numai desfrinari etc.
Biserica, Sfintele Taine, Rugaciunile, Curatenia trupeasca si sufleteasca, Sfintele moaste, Rugaciunile lui Sfintele Vasile cel MAre si ale lui Petru Movila citite de preoti care sunt binecuvintati sa citeasca etc, toate acestea scapa omul si sufletul.
pe de alta parte e necesar sa luam in sama asha momente ca situatia shi aspectele contemporanitatii... inca pe vremea sf. Serafim de la Sarov demonizarii ii era de ajuns un gind pentru a osandi omul la uratania dependentei demonice... sigur ca sf. Taine, rugaciunea shi faptele bune sunt un scut sufletesc enorm insa vicleanul rareori intra pe usha... am observat chiar in nishte manastiri asha moment ca absistenta monahala de la jertfa anume din aceste considerente...
Kateryna
29.03.2007, 19:21:13
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ai zis: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga vouă”, dăruieşte-mi toate cele de trebuinţă pentru a merge pe calea mântuirii.
În mâinile Tale este viaţa mea şi fără Tine nu pot cunoaşte nici împlinirea şi nici bucuria cea adevărată. Ştiind aceasta având dorinţa de a purta crucea căsătoriei,Te rog să mă ajuţi să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieţii acesteia,
Ajută-mă Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poţi ajuta. De multe ori ispita singurătăţii mi-a rănit inima, de, multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns şi nu este nimeni care să îmi aline durerea,
La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea lumina vieţii mele, Ajută-mă să am o familie bineplăcută Ţie, o familie peste care să se reverse mulţimea binecuvântărilor Tale.
Fereşte-mă Doamne, de tot răul. Fereşte-mă de o alegere greşită, Fereşte-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mâ înşele frumuseţea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumuseţea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimaşă şi nici să mă biruie patimile şi poftele.
Tu şiii Doamne nepriceperea şi slăbiciunea minţii mele. Izbăveşte-mă prin harul Tău de neputinţele care mă apasă. Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruieşte-mi înţelepciune şi răbdare. O, grea este crucea răbdării, şi greu îmi este să nu fiu covârşit de ea, Dar în Tine îmi pun nădejdea.
Ajută-mă. Doamne, să iubesc Biserica, să stărui în rugăciune şi să am râvnă pentru împlinirea poruncilor Tale,
Să mă spovedesc ori de câte ori umbra păcatului va tulbura mintea mea, mai înainte ca gândul murdar să devină faptă. Dăruieşte-mi ca primind dezlegare de păcate să-mi îndrept viaţa după cum îţi este bineplăcut Ţie.
Fă să-mi fie familia cale de mântuire, cale de bucurie. Să nu caut plinirea cea înşelătoare cu care mă ademeneşte această lume, ci să caut dragostea pe care ai binecuvântat-o la nunta din Cana Galileii. Să îmi fie familia prilej pentru a-Ţi mulţumi în fiecare zi.
Şi la vreme potrivită, dăruieşte-mi Doamne, copii credincioşi. Rugători aduc pentru mine pe toţi Sfinţii, pe mai marii cetelor îngereşti, pe Înaintemergătorul Tău, pe înţelepţii Apostoli, şî împreună cu aceştia pe Preacinstita şi PreaCurata Maica Ta, ale căror rugăciuni primeşte-le Milostive Hristoase al meu pentru folosul şi mântuirea mea.
Că Tu însuţi eşti, Bunule sfinţirea şi luminarea sufletelor noastre şi Ţie după cuviinţă, ca unui Dumnezeu şi Stăpân, toţi Slavă îţi înălţăm, în toate zilele. Amin.
Kateryna
29.03.2007, 20:38:38
Am primit această frumoasă şi bogată rugăciune, a părintelui Sofronie, drept un urcuş în momentele de grea tristeţe.
Deaceea aşi dori să o transmit tuturor tinerilor,care nu-şi pierd nădejdea în bunul Dumnzeu, ci nădăjduiesc în continuare, că vor întîlni un suflet cu frică de Dumnezeu, pentru ai fi alături în marea vieţii acesteea. Şi de a-l ajuta să ducă Crucea căsătoriei.
Iar familia să ne fie cale de mîntuire şi nu spre pierzanie. Orbindu-ne materia...
Iar fratelui Erty şi nu numai le-aşi insufla un gind de mare speranţă.
Că cunosc şi sunt chiar, multe persoane de gen feminin, comparativ cu cel masculin care au mari predispoziţii spre valorile creştine, dar care se plîng de acelaşi lucru că: tot mai rar întîlneşti în zilele noastre un băiat cu frică de Dumnezeu. Interesant lucru, de ce !?
Deci, nu deznădăjduiţi, ci cu răbdare căutaţi bine. Căci şi materia, cea mai de preţ se găseşte cu greu, dar dacă ai cu adevărat nevoie nu te laşi bătut pînă nu o găseşti. Cu atît mai mult tinerile care mai păstrează marile valori spirituale. Cu Doamne ajută, căutaţi bine !!!:)
Kateryna
02.04.2007, 18:16:33
Cred ca este cea mai mare problema a tinerilor crestini de acum: sa-si gasesca perechea sa potrivita care sa tinda cat de putin spre valorile crestine.
Am găsit ceva frumos spus de arhim.Arsenie Papacioc
Există un instinct în noi. Odată, mă găseam la Timişoara. Nu eram călugăr, nici la mănăstire nu eram, dar mă gândeam la asta. Un student la politehnică se îndrăgostise de o studentă foarte urâtă. M-am trezit cu el la mine să-mi ceară sfaturi, că era înnebunit după ea. N-o cunoşteam, că nu putea să pătrundă oricine până la mine, dar el o iubea... Am cunoscut-o apoi. Ea, săraca, n-avea cum să speculeze iubirea, pentru că nu avea nimic, era urâtă. Dar nu există femeie urâtă. Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia -adică să-i arate elegantă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile si ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiţi, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ti-e si frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii.
Credeţi că fiecare om are o jumătate a lui ?
Asta este o expresie care mie nu mi-a plăcut. Nu e o jumătate a ta, ci un tot al tău; tu eşti tot, ea e tot. Nu există grad de rudenie între soţ si soţie, pentru că ei sunt una. Dumneavoastră aţi văzut steaua lui David, evreiască: sunt două triunghiuri echilaterale suprapuse. Ea e făcută de David, care era omul lui Dumnezeu, si ea reprezintă fiinţa omenească, care are calitatea calităţilor în creaţia lui Dumnezeu: chip si asemănare cu El. Si de aceea 1-a făcut pe om întâi ca un triunghi echilateral, cu baza în sus, pentru că omul e tare în putere, apoi un triunghi echilateral cu baza în jos, care simbolizează femeia. Nu există "jumătatea mea". E o expresie spusă la un pahar de vin; la o sticlă de vin, pardon! ca să nu zic la un butoi chiar. - El se întreba dacă există o anume fată pentru el, rânduită de Dumnezeu.
Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să si-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Si apoi, voi trebuie mai întâi de toate să ştiţi să preţuiţi femeia foarte mult. Ea este o creaţie a lui Dumnezeu extraordinară. Vă daţi seama ce putere are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă. Faptul că un bărbat ştie că acasă are parte de o iubire desăvârşită îl face să muncească, să câştige războaiele, să-si rezolve problemele. Să ştiţi că femeia nu gândeşte simplu. Chiar dacă nu e învăţată, ea are o putere de pătrundere deosebită si e mult mai realistă decât un bărbat. Ea are încă de astăzi un sentiment pentru ziua de mâine, însă noi discutăm, raţionalizăm nişte lucruri, dar în iubire nu este nimic raţional.
val-na
27.02.2008, 10:00:48
am gasit ceva interesant aici pentru voi, tinerii nostri :)
http://www.pravoslavie.ru/put/080226111714
Maria
27.02.2008, 17:21:40
Am avut si eu rabdarea sa citesc :) si mi s-a parut interesant. Nici nu am stiut de pozitia asta vis-a-vis de durata perioadei de cunoastere reciproca pre-mariala. Credeam ca ea trebuie sa dureze cit mai putin pentru ca tinerii sa nu se intineze cel putin duhovniceste. Exista diferite opinii, iar la sfintii Parinti nu cred ca gasesti raspunsuri la astfel de neclaritati.
Stiu multe fete cuminti, bune si frumoase, dar care nu se pot casatori (au deja o virsta respectabila). De ce oare?
Aliona
28.02.2008, 17:03:46
Stiu multe fete cuminti, bune si frumoase, dar care nu se pot casatori (au deja o virsta respectabila). De ce oare?
Draga mea Maria să ştii că totul este după voia Domnului. Am fost cerută în căsătorie de patru ori. Una dintre ocazii a fost înaintată de către pesoana la care ţineam mult ( un coleg de universiate) , era pasul cel mai apropiat către căsătorie, am avut nănaşi şi părinţii erau pregătiţi pentru aceasta. Nici nu îmi închipuiam viaţa altfel. Însă Domnul m-a trecut prin nişte încercări grele ale vieţii că ne-am despărţit (mi-a fost foarte folositor). Din mila Domnului şi rugăciunile Maicii Domnului (care a fost permanentă ocrotitoarea mea) am fost scoasă din prăpastie la mal. Dacă mă căsătoream cu această persoană viaţa mea avea să fie un iad, dar Dommnul m-a ferit de aceasta (nu a fost voia Lui). Nu regret deloc că pînă în prezent nu sunt căsătorită, totul am lăsat în voia Lui.
Un singur lucru pot să spun că nu sunt vrednică să-i mulţumesc Domnului cîte a făcut pentru mine şi m-ă îndreaptă permanent spre drumul din mijlloc.
Vernon
28.02.2008, 17:21:20
http://www.danionvasile.ro/cartea-nuntii.php - Doamne, ajuta la lectura !
es2pac
28.02.2008, 20:09:57
http://www.danionvasile.ro/cartea-nuntii.php - Doamne, ajuta la lectura !
Asa cum Danion Vasile scrie despre dragoste intre doi tineri, nimeni nu scrie. Se vede ca el intr-adevar este practic, ci nu teoretic, descrie experienta sa proprie...
Maria
28.02.2008, 21:55:30
Eu am citit cartea asta cindva si nu tin minte in detalii ce se vorbeste acolo, dar imi aduc aminte ca la sfirsit ma cam plictiseam. E buna cartea mai ales pentru cei care nu au un duhovnic care sa aduca lumina in aceasta privinta.
viostil
29.02.2008, 08:29:56
Una este ce scriu autorii de carti, alta este viata cea cruda cu drumuri intortochiate si ispite mascate ... care te duc fix acolo unde nici n-ai visat.
Spre ex eu, pe la virsta de 16-18 ani, foarte mult doream sa devin preot, apoi calugar, si asa prin acest mod de viata (calugareasca) sa-mi mantuiesc sufletul.
Insa viata mea a avut o alta intorsatura, datorita parerilor parintilor, surprizelor ascunse ale vietii - am ajuns unde nici n-am visat, si cel ce nu mi l-am inchipuit niciodata. Ce sa-i faci, asta la vista!
Si faptul ca cineva este bun si cuminte, si mai mai... da iaca nu se casatoreste...sau nu-i merge in viata - nu este nimic strasnic, inseamna ca asta-i voia Bunului Dumnezeu. Caci El este cel mai mare strateg si calauzitor a vietii omenesti. El da si El ia. Toate prin chivernisirea Lui se fac, iar sarcina noastra fundamentala este rabdarea, ascultarea si urmarea poruncilor Lui.
Da, avem griji, avem boli, avem nevoi, dar nici pe departe nu ne dam seama ca aceasta este o binecuvintare de la Dumnezeu care are menirea de a ne curati viata noastra de pacatele si neascultarile noastre nerusinate.
Toate sunt in Voia lui Dumnezeu, noi doar rabdare sa avem.
Doar El stie care-i scopul si destinatia noastra in lumea aceasta trecatoare...
Iertare, daca ceva nu asa am spus...:(
Florina
11.04.2008, 20:49:08
se zice ca dupa roade vom vedea cine ce reprezinta... am observat ca cuplurile create pe baza mestesugirilor diavolesti au un sfirsit ce e de regretat... shi ce sa mai zic femeia ce leaga barbatul de sine prin farmece nu va atinge fericirea... odata shi odata fiecare va primi ceea ce merita...
Mama mea are 68 de ani si mi-a povestit un caz real de cand era ea mica. In satul ei natal, era o fata sluta, nu avea nas, avea o gaura doar in loc de acest organ. Si i-a placut de cel mai frumos baiat de acolo. I-a facut vraji la cea mai iscusita vrajitoare, si acela a luat-o de nevasta.
Dupa o vreme, asta moare. Si, la noi, e un obicei babesc sa se sparga un ulcior de lut. Asa au facut si cei de acolo. Insa... surpriza! In acel ulcior erau farmecele! Dintr-o data, barbatul s-a trezit ca dintr-un vis urat si intreba de ce e atata lume. Lumea i-a raspuns: "Pai, uite, ti-a murit nevasta!" Asta s-a uitat la moarta si a spus: "Cum, asta, nevasta mea? Glumiti?"
Concluzie: la oamenii departati de Biserica, vrajile mai si tin...
Maria
13.04.2008, 18:04:07
Si eu stiu un caz intrigant.
Era intr-un sat o baba vrajitoare si multe femei, daca doreau sa fure barbatul cuiva apelau la ajutorul ei, deoarece baba era specializata anume in acest domeniu. Dupa vrajile babei, sotia barbatului respectiv murea iar el o indragea pe cea cu vrajile.
Odata venit o femeie cu aceeasi rugaminte si baba a facut imediat farmecele. Nu dupa mult timp a murit fiica babei. :eek: De atunci baba nu mai vrajeste pt ca a inteles ca a gresit.
Copyright ©2006-2012, src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0); src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js"> src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0);>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0);
Traducerea în română: src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0); src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js"> src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0);>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0); Team