View Full Version : Sfînta Traditie si obiceiurile poporului
msiluan
02.03.2007, 15:46:41
E o temă foarte larga de discuţie dar, vreau sa ma opresc doar la rinduielele bisericeşti.
Sînt multe obiceiuri in biserica noastra naţionala (de ce zic naţională, pentru că, nu am văzut aşa ceva nici în Rusia, nici in România sau Grecia) care nu au nici o marturie in Sf.Traditie. Şi despre ce merge vorba, despre ceea ce a zis Mîntuitorul nostru Hristos in Sfînta Sa Evanghelie: "voi aţi lăsat porunca lui Dumnezeu pentru datina bătrinilor".
Sînt multe obiceiuri în biserica noastră care împlinesc acest cuvint al Mîntuitorului, şi să incep de la acele tradiţionale tătuşele (lumînare ţinută de jos cu un prosop), acuma ce se întîmplă: creştinu sau mai des creştina vine la slujbă cu punga cu tătuşele şi începe să le scoată să le aşeze şi să umble dupa preot să le dee, se pune întrebarea se mai roagă acel creştin? Mi-a zis o dată un părinte: acum preotul e in loc de sfeşnic şi cuier :). Şi vedeţi cum se pierde scopul principal pentru care venim la biserică, in loc să se roage el se gindeste cum, cind si in ce fel să dea tătuşele, şi apoi cît deranj face la cei din jur care vor să se roage.
Asta-i doar puţin spus, am trecut cu vederea despre discu cu bani care se primbla in timpul Sf.Liturghii prin biserica, despre banii puşi la spovedania, la îpărtăşanie (oare nu seamănă acesta cu indulgenţele de la catolici). Am văzut o dată cum un copil a vrut să pună bani in Sf.Potir, bine că preotul a acţionat la timp (că apoi trebuia sa-i mănînce:) ).
Şi multe ar mai fi de spus pe tema aceasta (aştept de la voi acest lucru)dar vreau să inchei că imi pare rău de ceea ce se intimplă la noi şi nădăjduiesc în Mila lui Dumnezeu că lucrurile se vor indrepta.
Vladica Vichentie a incercat să scoată aceste tradiţii dar să vedeţi ce a păţit:
o dată a vrut să predice pe aceasta temă, sa pregătit, şi cind să iasă la predică, mai multe creştine l-au acoperit cu prosoape, una pe un umar alta pe altu şi tot aşa cîte au incăput, vladica no zis decît: bună tradiţie.
Administrator
03.03.2007, 06:25:07
Părinte tema deschisă de dumneavoastră e importantă.
Am văzut şi eu aşa ceva, ba chiar am şi participat, chiar bunica îmi dadea prosopul sau o batistă cu o luminare aprinsă să dau eu în mâna preotului, spunând că e mai bineprimit de la o parte bărbătească (nu puteam s-o refuz şi nici nu îndrăzneam).
La sudul ţării noastre e mai ceva, acolo îi aştern şi sub picioare la preot un covoraş, anume în timpul când se începe rânduiala, pentru ca preotul să observe că ele au adus.(aici cred că e o stimă)
Părerea mea personală e că creştinele astfel procedând aduc o jertfă la biserică (cel puţin în conştiinţa lor), alta este că înloc să se roage încep a vorbi şi a da una alteia indicaţii de felul "...cel prodat la preot, cel simplu la diacon, băsmălile la palamar, dar dă şi la matuşcă cel din in şi staroste ştergarul cel turcesc, şi câte o lumânare aprinsă la coriste..." şi ai sustrage pe ceilalţi de la rugăciune.
În ceea ce priveşte discul cu bani, pot spune că deobicei (cel puţin eu aşa am văzut) iese un palamar sau starostele cu binecuvântarea preotului din altar, îndată după Tatăl Nostru şi umblă prin biserică să adune jertfă.
Aici e un lucru practic, utilizat de preoţi, pentru că o bună parte din creştini pleacă îndată după Tatăl Nostru.
Un caz cu mine:
Fiind profesor la o şcoală din oraşul meu, duminicile pălămăream la o biserică din cartier. Biserica era în construcţie (anul 2000 şi este până în prezent) şi eu eram unul din primii corişti la acea biserică şi am adus marea parte din corişti şi palamari, elevi şi eleve din şcoala unde lucram.
După Tatăl Nostru, părintele îl binecuvântează pe un palamar tânăr să ea clopoţelul şi discul, să meargă prin biserică pentru a strânge jertfă. Băiatul fiindu-i ruşine de colegii din şcoală la refuzat, atunci părintele ma chemat pe mine, eu pentru a nu-l refuza direct (deoarece socoteam că e din cale afară ca profesorul să umble cu discul să strângă bani de la elevii şi colegii de lucru), i-am spus că "nustiu cum..., n-am făcut nciodată...". Atunci el nea alugat pe toţi din altar şi a terminat Sf.Liturghie fără nici un ajutor.
P.S. Наши изуродованные суетою обычаи, не исправляемые и грозным временем, угрожают более, чем внешние враги.
Митрополит Филарет (Дроздов)
Rog de mă iertaţi.
o Насчет подносов с деньгами абсолютно согласен, какая-то дурацкая и лично мне непонятная традиция. Захочет, сам положет, для этого специальные коробки есть.
А вот с традицией полотенец не я знаком:)
Кстати вот еще непонятная мне вещь, но это уже общая такая, почему на всех девушках платки? Насколько мне известно платок это символ власти мужа над женой.Так какого рожна 7-9 летние девочки ходят в платках, мало того их одевают чуть ли не на грудных младенцев.
msiluan
04.03.2007, 14:28:09
intr-adevăr multe din aceste lucruri oamenii le fac din evlavie, dar, uită de cuvintul Mintuitorului: "si acestea trebuia să le faceţi, dar nici pe acelea nu trebuia să le lăsaţi". Se lasă esenţa, se uită de aceste cuvinte minunate:
"dă-mi fiule inima ta..., jertva lui Dumnezeu este duhul umilit, inima infrinta şi smerită..."
Сe sa zic... e o problema care se va rezolva doar atunci cind viziunea asupra fenomenului de integrare duhovniceasca va depashi cel al momentului "fac ca toti..." sau "asha e moda..." shi nu in ultimul rind cind constiinta obsteasca va intelege ca necesitatea sustinerii maeriale a bisericii e ceva normal... (sunt sigur ca momentul cu talgerul nu vine de la zile bune...)
PS Vichentie a ramas pina in prezent in memoriea clerului... imaginea intiparita difera de la unul la altul... PS sa e viu shi indeplineste slujirea sa la Ecaterinburg neuitind de RM...
Fraţilor, poate facem aici o colecţie de tradiţii băbeşti, iată eu оmi aduc aportul:
+ Dacă te-ai оmpărtăşit, cвnd vei veni acasă de la biserică nu cumva să te culci să dormi că vine diavolul şi оţi fură Оmpărtăşania!
+ Dacă ai o lumвnare şi vrei s-o aprinzi dar sfeşnicu e plin, trebuie s-o aprinzi apoi s-o stвngi şi s-o pui deoparte, ca "sо şie prinit" :) (apropo, cвt de motivată e faza cu aprinsul lumвnărilor pentru cineva, mie оmi miroase a superstiţie)
+ După ce te-ai Оmpărtăşit e bine să te miruieşti (la ce bun, oare mai ai nevoie de alt har decвt cel care ţi-l dă Hristos?)
+ Dacă vrei să-i faci vreunui om rău (sо-l batо Bojоka) trebuie să comanzi 60 de slujbe pentru el
+ La mort preotului se dă o găină pe care el o trece deasupra sicriului (sinistru, da?)
Referitor la prosoape; Ştiu un caz cвnd preotul cu dascălul dintr-un sat se gвndeau să deschidă un magazin оn care le-ar vinde (prosoapele), că nu ştiau ce să facă cu ele :)
Totuşi fenomenul e оngrijorător! Ştiu că Kuraev se minuna cum Biserica a dat dovadă de оnţelepciune şi a reuşit să evite ciocnirile directe cu obiceiurile păgвne, avea dreptate, оnsă din acest motiv obiceiurile s-au conservat şi cred că acum ar fi momentul să le eradicăm prin catehizare.
Vlah, incerc sa zic ceea ce shtiu:
1) sa dormi dupa sf Impartashanie nu se recomanda din pricina anumitor momente fiziologice shi trairi duhovniceshti... momentul vorbei babeshti e mai mult ca o alinare pentru copiii mici...
2) cu luminarea e un obicei local fara baza teologiei clasice... daca chiar asha de mult vrei sa pui luminarea ori ashteapta sau aprindeo shi tineo in mina...
3)Taina Sf. Impartashanii (Euharistii) e net superioara oricarei alte de genul celei date ca exemplu... fara doar shi poate e normal sa te miruieshti insa nu e nici pe departe in mod obligatoriu... jbicei local, rau sau prost nu pot sa zic, insa nu e ca moment obligatoriu...
PS
4,5) sunt momente departe de ortodoxie... rugaciunea pentru vrajmashi e ceea ce impune dragistea shi viziune creshtina... (p/u mai mult e nevoie de o adresare la caz particular la preot)
Gaina e un obicei ramas de la pagini... shi deseori e folosit ca pretext pentru farmece specifice...
pelerinul
27.09.2007, 15:50:47
^ adevarat
Cuvantul "Traditie" prin definitie, inseamna ansamblul valorilor, conceptiilor, obiceiurilor sau credintelor care se pastreaza in cadrul unui popor sau chiar la nivelul umanitatii intregi din generatie in generatie. Intotdeauna, dincolo de marturiile scrise care s-au pastrat, au existat diferite credinte sau obiceiuri pastrate doar prin viu grai.Sfanta Traditie sau Sfanta Predanie este invatatura data de Dumnezeu prin viu grai Bisericii. De altfel, Mantuitorul Hristos nu a scris niciodata nimic, dar cu toate acestea, invataturile Sale s-au pastrat pana astazi; ele au fost apoi fixate in scris de catre Sfintii Apostoli, care au fost martori directi ai evenimentelor.
nu rămâne decât să se acţioneze din mijlocul Bisericii.... Preoţii, episcopii, poate chiar la nivel de Mitropolit. În fond, mă rog, cine vrea - pune bani acolo, cine nu - nu...
pelerinul
28.09.2007, 18:05:07
Asa e ^...desi bisericile ar trebui sa se gandeasca mai mult la Domnul.
Poate facem chiar o acţiune în acest sens? "Afară păgânismului din Sfânta Ortodoxie!" . Ce ziceţi? trebuie o trezire naţională... Poate un articol serios de elaborat?
Vernon
28.01.2008, 15:38:25
JJBo, Doamne, ajută !
val-na
29.01.2008, 15:38:58
...Totul depinde de preot. La noi in Biserica foarte serios se lucreaza la acest capitol (predici, lectii, scoala duminicala, consilierii...) si, stiti, se vad rezultate. Multe din paginismele enumerate mai sus, cite oleaca, se dezradacineaza. Dar cu cit singe!...
Vernon
29.01.2008, 16:47:01
val-na, din ce parohie eşti ?
es2pac
29.01.2008, 17:28:59
Si eu am vrut sa te intreb... :o
vesna
30.01.2008, 00:50:44
Poate facem chiar o acţiune în acest sens? "Afară păgânismului din Sfânta Ortodoxie!" . Ce ziceţi? trebuie o trezire naţională... Poate un articol serios de elaborat?
JJBo, trebuia sa specifici cauza actiunii. E vorba de 14 februarie, asa-zisa "zi a indragostitilor". In fond, pentru indragostiti toate zilele sint ale lor.
E adevarat, Andrei? Acum tu esti cel mai indragostit :) Si Ludmila.
val-na
30.01.2008, 09:49:52
Dintr-o parohie cu vesna, maria, aliona... sintem multi acolo...:) si impreuna sintem fericiti ! Ceea ce va doresc si voua, tuturor.
Cu ajutorul Domnului si spre Slava Lui, s-a format un nucleu in Biserica noastra, din tineri si ... ;) mai putin tineri, la care adera cei ce doresc mintuirea, invatind si traind crestinismul adevarat.
Fairness
30.01.2008, 10:17:46
Ma bucur pentru voi ca aveti asa o parohie buna.
Sa ia si crestinii din celelalte parohii exemplu de la voi!
Doamne ajuta!
Administrator
30.01.2008, 11:01:19
E vorba de 14 februarie, asa-zisa "zi a indragostitilor". In fond, pentru indragostiti toate zilele sint ale lor.
E adevarat, Andrei? Acum tu esti cel mai indragostit :) Si Ludmila.
Adevarat spui:), ce tine de "ziua indragostitilor" cred ca mai multe va poate spune Ludmila, deoarece ea e nascuta in ajun, pe 13 februarie, vezi profilul ei http://www.logos.md/forum/member.php?u=97 :D
Maria
30.01.2008, 15:23:24
Ma bucur pentru voi ca aveti asa o parohie buna.
Sa ia si crestinii din celelalte parohii exemplu de la voi!
Doamne ajuta!
Intr-adevar, sintem foarte fericiti si multumim Domnului pentru marele dar pe care ni l-a dat, cat si parintelui nostru ca lucreaza atit de mult cu noi si ne iubeste. Ma simt protejata ca am un asa mijlocitor in fata lui Dumnezeu.
Cat despre coeziunea dintre tinerii Bisericii noastre, cred ca este ceva irepetabil... De fapt, este necesara existenta unor astfel de comuniuni in orice Biserica si in general tinerii crestini trebuie sa-si faca prieteni din sinul bisericii, pt a putea rezista ispitelor acestor timpuri, ceea ce vad ca se incearca si in cadrul acestui forum. Imi pare bine. Doamne ajuta!
Kateryna
31.01.2008, 14:28:58
Inainte de toate asi mentiona faptul ca Dumnezeu ne iubeste mult. In pofida faradelegilor pe care nu incetam a le comite zi de zi.
Fiecare din noi,daca are dorinta inca mai gaseste, parinti buni, povatuitori in drumul spre golgota cereasca.
Dar noi punem de multe ori accentul cel mai mult pe preot...
Eu mai vad si altfel lucrurile.
Bine, sunt si exceptii dar...
Daca enoriasii din alte parohii ar solicita, la cererea lor insistenta, il vor pune pe parintele respectiv in situatia de a nu-i refuza. Chiar in ce priveset lectiile de catehizare, sau altceva.
Depinde de vointa si credinta ce o au in inimile lor.
"Cere si ti se va da, bate si ti se va deschide..."
Doamne ajuta !
angel
28.09.2008, 14:16:31
1. Crucea este arma cea mai puternica a Domnului Hristos si a omului. Prin cruce s-a sfintit, s-a blagoslovit pământultul:Prin crucea ferestrei s-a sfinţit casa, prin cruce se sfinţeşte în fiecare zi omul, făcându-şi semnul ei, şi tot crucea ajută la orice împrejurare.
2. Când pe om îl apucă o spaimă, scapă numaidecît dacă îşi aduce aminte în ce zi a săptămânii a fost anul acela Ziua Crucii.
3. Începutul toamnei nu e la Sf. Maria cum zic unii, ci de Ziua Crucii.
4.De la Ziua Crucii până la Alexii, toate găngăniile, jiganiile stau ascunse ca într-o larcă prin borţi, văgăuni şi alte ascunzişuri.
5. De Ziua Crucii nu se mănâncă nimic ce are cruce: usturoi, nuci, peşte (că are cruce în cap), întocmai precum la Sf. Ioan nu se mănâncă nimic ce are cap.
6. Dă boala peste oamenii care lucrează de Ziua Crucii.
7. Cine posteşte postul Crucii, scapă de boli rele, de friguri.
8. Dacă mai tună de Ziua Crucii toamna va fi lungă......
Diana
29.09.2008, 09:07:19
Am o intrebare. Tot tine de o rinduiala bisericeasca, care sincer nu o pot intelege.
Slujba de 40 zile. In popor se spune, daca cineva ti-a facut o nedreptate te duce la biserica ii platesti slujba de 40 zile. Dupa aceste 40 de zile omul este pedepsit.
Avem si un caz recent la noi in sat. De fapt e o tragedie. Insa birfele in sat spun ca tinarul a murit din cauza acestor 40 de slujbe. A fost un accident groaznic. Cu putin timp inainte el a avut o bataie (asa spun constenii) cu un om. Sotia acestuia a platit 40 slujbe la biserica. Si iata s-a intimplat un accident groaznic care a luat viata a 4 tineri. Nu vreau si nici nu pot crede ca toate aceste s-au intimplat din cauza celor 40 slujbe.
E tragic si de estul de greu sa accepti gindul a acesti tineri nu mai sunt.
M-am cam lasat dusa de val, scuze. Oricum as vrea sa stiu ce este aceasta rinduiala?
angel
30.09.2008, 08:53:26
Sigur ca nu se intelege, ca nici nu exista asa ceva, cum sa intelegi ceea ce nici nu exista! De unde ai luat asa ceva?! Va dati seama ce s-ar intampla daca ar fi intradevar asa...toti asa-zisii nostri dusmani ar fi morti...eu asa am inteles din asta. Dar nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu cum ne iubeste pe noi asa ii iubeste si pe dusmanii nostri, El nu face diferente asa cun noi facem, ii iubeste ca un Tata bun pe toti oamenii. Dumnezeu este unicul Judecator drept, si doar El stie cine si in ce masura e vinovat...ce si cum trebuie sa rasplateasca...,si orice rugaciuni pentru pedepsirea cuiva sunt inutile. Dumnezeu este Judecator bun, si una din poruncile Sale este sa uibim pe aproapele nostru (sa ne uibim unii pe altii), nu sa le dorim raul. Dupa adevar, pentru fericire am fost creati, dar e paradoxal sa te crezi fericit cand pe cineva urasti, fie el si pacatos...
40 de slujbe pentru pedeapsa pare mai mult a paganism, nu a randuiala a Bisericii, personal nu cunosc si nici nu am auzit asa ceva, adica ca vreun preot sa innalte catre Domnul rugaciuni de pedeapsa...
Cel mai bine: Daca cineva va nedreptatit, in primul rand rugati-va pentru acea persoana, dar, sunt instante de judecata cate vreti, adresati-va acolo.
Dumnezeu nu este Judecator care sa ia mita sau sa asculte ce tampenii ii mai cer unii...parere mea. Cel putin asa ar fi logic sa fie
Copyright ©2006-2012, src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0); src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js"> src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0);>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0);
Traducerea în română: src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0); src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js"> src="http://www.open.md/otxt/otxt2.js">>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0);>doLoad_otxt(248,0,1,5,"0C0663","000000","FF0000","FFFFFF","060859","FFFFFF",0); Team