Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/../../nuseo/nuseo.php) is not within the allowed path(s): (/var/www/vhosts/logos.md/public_html:/home/vhosts/logos.md/public_html:/tmp:/usr/share/pear/:/usr/share/misc/:/usr/share/php/:/usr/share/phpMyAdmin/:/usr/lib/php/:/usr/lib64/php/:/var/lib/php/:/usr/local/xpanel/suspend_domain_templates/) in /archive/index.php(453) : eval()'d code on line 8
Despre citirea Sfintei Scripturi si a Sf.Parinti. [Arhivă] - Forumul tineretului ortodox din Republica Moldova

PDA

View Full Version : Despre citirea Sfintei Scripturi si a Sf.Parinti.

msiluan
25.11.2007, 01:05:04
acesta este continuarea dealogului ìîíàñòûðü â ñàõàðíå. îáúÿâëåíèå. inceput aici http://logos.md/forum/showthread.php?t=269

La cine voi cauta, daca nu la cel smerit si blind, care tremura de cuvintele Mele (Is. LXVI,2)
Tu ai cuvintele vietii vesnice (In. VI,68)
De veti ramine in cuvintul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei, si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi. (In. VIII,31,32)
In alt loc zice: Eu sint adevarul, calea si viata, deci, daca Cuvintul lui Dumnezeu este adevarul, se pune intrebarea, oare un adevar poate contine erori?

Link cu Sf.Nicolai Velimirovici nu am, dar citesc predicile lui si intilnesc des la el lamuriri de acest gen. Iti dau in continuare doua fragmente din doua predici de a lui, ca sa vezi cum lamureste el necoincidentele dintre evanghelisti:

Si trecind El dincolo, in tinutul gherghesenilor, L-au intimpinat doi indraciti, care ieseau din morminte, foarte cumpliti, incit nimeni nu putea sa treaca pe calea aceea. Gherghesa si Gadara erau cetati din tinuturile pagini de dincolo de marea Galileii. Erau doua din cele zece cetati care fusese odinioara pe tarmurile acestei mari. La Marcu si la Luca, in loc de Gherghesa e pomenita Gadara, ceea ce nu inseamna altceva decit ca cele doua cetati erau foarte aproape una de alta, si ca cele istorisite s-au petrecut undeva intre ele. Evanghelistii Marcu si Luca pomenesc de un indracit, pe cind Matei vorbeste de doi. Marcu si Luca pomenesc doar pe unu din acei doi, pe cel mai infricosator, care bagase spaima in intreg tinutul, iar Matei ii pomeneste pe amindoi, pentru ca pe amindoi ia vindecat Domnul. Ca unul dintre cei doi era mai cunoscut decit celalalt se vede din Evanghelia Sfintului Luca, care spune ca indracitul era un barbat din cetate, asadar mai cunoscut decit celalalt, satean pe semne. Din cuvintele Sf.Luca se vede de asemenea ca indracitul avea demon de multa vreme, ceea ce insemna ca, fiind bolnav ani in sir, ajunsese sa fie bine cunoscut prin partea locului. Tot la Luca e limpede ca acesta era mai infricosator si mai dezlantuit decit celalalt, pentru ca ni se spune ca era legat in lanturi si obezi, pazindu-l, dar el, sfarimind legaturile, era minat de demon in pustie. Acesta este deci motivul pentru care Evanghelistii Marcu si Luca pomenesc un singur barbat, desi erau doi. Si noi facem de multe ori la fel astazi cind povestim un incident oarecare, pomenim, de pilda, doar pe seful unei bande de raufacatori care au fost prinsi, cind a fost prinsa banda impreuna cu seful ei, spunem ca a fost capturat cutare si cutare sef al unei bande de tilhari. La fel fac si cei doi Evanghelisti. Dupa cum Marcu si Luca intregescpovestirea lui Matei cu un amanunt descriind pe cel mai bolnav dintre nebuni, tot asa Matei completeaza pe Marcu si Luca in alte amanunte spunind ca indarcitii erau doi…

In a doua predica merge vorba despre vindecarea ficei lui Iair: I s-a inchinat, zicind: Fica mea a murit de curind dar, venind, pune mina Ta peste ea si va fi vie. De ce Luca ne spune ca fica dregatorului era pe moarte iar Matei ca amurit de curind? Luca descrie intimplarea asa cum sa desfasurat, iar matei aduce cuvintele lui Iair. Nu au oamenii obiceiul sa-si infatiseze nefericirea mai mare decit este? Aceasta exagerare vine din faptul ca nenorocirea, venind pe neasteptate, pare cu atit mai groaznica, pe de alta parte, omul care cauta ajutor tinde sa infatiseze pierderea drept mai mare decit este, ca sa primeasca ajutor cit mai repede. Cind o casa e in flacari, auzi: „Sariti, ajutor, mi-a ars casa!” Dar casa inca nu e scrum, ci abia a luat foc. Iar ca fata lui Iair nu muriseinca la vremea cind el a spus Domnului aceste cuvinte, se vede mai departe din cele rostite la venirea slujitorilor lui Iair.

Si mai sint multe lamuriri pe care daca vrei, gaseste cartea si citeste-le, iar referitor la ceea ce sa intimplat in gradina Ghetsimani se poate la fel zice ca unii Ev. au pomenit iar altii nu, nu se vede nici o contrazicere, nu zic unii ca romani nu au fost si nici altii ca iudei nu au fost, si iarasi nu zice nimeneni ca au fost doar numai iudei sau numai romani, cum ai spus mai sus. Defapt mam uitat si nici nu se pomenesc romani la nici un evanghelist, de unde ai luat treaba cu romanii?

Isi puneau unii niste intrebari de genul: oare sau inecat demonii o data cu porcii, sau, ce sa facut cu pielea Dumnezeiescului Prunc cind a fost taiat imprejur? Si multe intrebari de jenul acesta.
Dar pina la urma toate aceste nu conteaza, (macar ca toate pot fi explicate) de acestea se ocupa mult sectantii „cauta nod in papura” cel mai important in citirea Sf.Scripturi este punerea ei in practica. Evanghelia este cartea vietii si prin viata trebuie citita. Sf.Ignatie Briancianinov.

Apropo foarte bun sfat despre citirea Sfintei Evanghelii http://dearfriend.narod.ru/books/dab/1-04.html

cuvint pentru citirea Sf.Parinti http://www.pravbeseda.ru/www/library/index.php?page=book&id=128

cuvint despre pazirea de carti care cuprind invataturi mincinoase http://www.pravbeseda.ru/www/library/index.php?page=book&id=129

vlah
25.11.2007, 14:51:58
eu nu neg ca Scriptura e insluflata de Dumnezeu; la fel eu sunt de acord cu teza ca fiecare intelege Scriptura in masura in care este induhovnicit; deci eu stiu ca nu stiu nimic...
Intrebarea era alta... Contine Sf. Scriptura erori ori nu? Si va rog sa nu retraiti pentru mine; oricare ar fi raspunsul el nu ma va sminti si nu ma voi dezamagi de crestinism :) pentru ca crestinii nu sustin ca Biblia ar fi cazut din cer, cum o fac musulmanii cu Coranul lor...
Daca luam orice carte de ateism (sau literatura islamica anti-crestina) vom putea intalni in ea o lista de erori ale Bibliei, daca uneori informatiile din Evanghelii se pot completa (ca in cazurile comentate mai sus de Sf. Nicolae) alteori insa ele vin in contradictie. Intr-adevar nu era vb de Ghetsimani, m-am gresit; Dar sunt alte multe exemple; acum nu am timp, dar daca nu le cunoasteti le pot aduce mai tarziu.
Si nu cred ca interdictia asupra citirii cartilor neortodoxe ar fi o solutie. Sf. Ap. Pavel zicea "toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine". imho, din cauza acestei atitudini, se intampla cazuri cand oameni cu pregatire teologica, ba chiar preoti trec la islam :(

msiluan
31.12.2007, 12:13:35
Dar sunt alte multe exemple; acum nu am timp, dar daca nu le cunoasteti le pot aduce mai tarziu.

poate acum ai ceva timp, chiar mar interesa.

Vernon
31.12.2007, 13:34:58
eu nu neg ca Scriptura e insluflata de Dumnezeu;
Intrebarea era alta... Contine Sf. Scriptura erori ori nu?

Da-a-a... Cita harababura mai poate incapea in capul unora (care, O, Doamne, se cred ai lui Hristos, adica crestini)... Pai, daca Scriptura e insuflata, atunci, ea nu contine erori, deoarece ea, fiind insuflata si fiind, totodata, cu erori, ar insemna ca erorile sint ale lui Dumnezeu.

Cititul cartilor eretice deformeaza mintea in asemenea hal... Si omul nu mai simte diferenta dintre a gindi si a reproduce erorile mintilor eretice...

Daca paginii si ereticii gasesc "erori" in Scriptura inseamna ca cu sufletul innegrit de ura poti vedea si cinci greseli in cuvintul "mama". De aceea si exista minti cu adevarat insuflate de catre Sfintul Duh - cele ale Sfintilor Parinti - care ne dumiresc pe noi, cei cazuti in mizga pacatelor, cei care ne balacim in smircul patimilor, in ceea ce priveste sensul real al celor din Scriptura. Daca mintea noastra "vede" anumite erori, in special dintre cele "insuflate" de eretici/pagini, atunci indata tre sa alergam la scrierile Sfintiilor Parinti, dar sa nu iesim in lume cu prostia noastra aratind-o triumfator altora.