Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/../../nuseo/nuseo.php) is not within the allowed path(s): (/var/www/vhosts/logos.md/public_html:/home/vhosts/logos.md/public_html:/tmp:/usr/share/pear/:/usr/share/misc/:/usr/share/php/:/usr/share/phpMyAdmin/:/usr/lib/php/:/usr/lib64/php/:/var/lib/php/:/usr/local/xpanel/suspend_domain_templates/) in /archive/index.php(453) : eval()'d code on line 8
De ce preoti sunt mijlocitori [Arhivă] - Forumul tineretului ortodox din Republica Moldova

PDA

View Full Version : De ce preoti sunt mijlocitori

ronaiv
01.11.2007, 16:39:18
Salut la toti!Is multumit de raspunsuri si am altele.Eu sunt un membru dintr-o biserica baptista.Inainte de a face acest pas,asta cu aproximativ un an in urma,eu am mers la preotul ortodox din satul unde locuiesc si i-am spus intrebarile care ma framinta,care nu le intelegeam...L-am intrebat si despre icoane,dar mi-a raspuns putin diferit,mai in scurt nu l-am inteles.Prin ianuarie anul acesta am intrat in bisericuta din fata spitalului republican,or.Chisinau,ca sa ma mai uit cum este inauntru,deoarece imi place atmosfera de acolo.Deci am intrat,dar nu in timpul slujbei,si asa s-au aranjat lucrurile ca am avut ocazia sa discut cu preotul de acolo.L-am rugat sa-mi lamureascu cum sa inteleg versetul din ITimotei 2.5 care spune <Caci exista un singur Dumnezeu,si exista un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni Omul Isus Cristos.Nu ma lamurit,sincer va spus.Ortodoxsii sustin ca si preotul este mijlocitor,sfintii.Dstra ce ziceti?

Fairness
01.11.2007, 16:55:44
Unde nu sunt preoti si arhierei, nu este Hristos. Ca Mantuitorul a spus asa la Apostoli : Luati Duh Sfant ! Carora le veti ierta pacatele, iertate vor fi. Iar carora le veti tine, tinute vor fi.
Nu la sectari le-a spus acestea, ci la Apostoli, la episcopi si la preoti. Caci Apostolii, prin punerea mainilor si prin succesiunea apostolica, au dat darul Duhului Sfant la toti preotii din lume, prin hirotonii.

Deci, bagati de seama, ca sectarii nu au ierarhie canonica; n-au pe Duhul Sfant in ei; n-au cele sapte Sfinte Taie, nu cinstesc pe maica Domnului si Sfanta Cruce si nu au mantuire. Auzi ce spune Apostolul Pavel ? Luati aminte de voi si de turma voastra, intru care v-a pus pe voi Duhul Sfant pastori, zice la preoti si la arhierei.

Celor doisprezece Apostoli, pe care i-a ales Hristos, cand S-a inaltat la cer, le-a spus : Stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus ! Si la Duminica Mare, dupa zece zile, a venit peste ei Duhul Sfant de sus, in chip de limbi de foc. Pe urma, vorbeau toate limbile de sub cer. Si dupa ce i-a imbracat cu putere de sus, i-a trimis, zicand : Mergand, propovaduiti Evanghelia la toata lumea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui, iar cine nu, se va osandi. Deci, Biserica lui Hristos are ierarhie canonica, Duhul Sfant este in Biserica si cap al Bisericii este Hristos. Toti sectarii care s-au rupt de Hristos si nu merg la Biserica, sunt fiii lui Antihrist si inaintemergatorii satanei. Sa nu va luati dupa ei ! Sa nu spuneti ca nu v-am aratat adevarul !

Parintele Ilie Cleopa

Fairness
01.11.2007, 17:08:45
Aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu. (Cor. 4:1)

Este cineva bolnav intre voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. (Iacov 5, 14)

"Mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului" (Iacov 5, 16)

JJBo
01.11.2007, 17:27:46
Ioan 20: 21-23
21. Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi.
22. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant;
23. Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute.

Întreabă pe pastorii de acolo dacă prin acest act, apostolii au devenit "mijlocitori între oameni şi Dumnezeu". Preoţii sunt ceea ce cuprind aceste versete.
Cât despre ITimotei 2.5, eu zic să nu o facem pe deştepţii şi să privim integral acest pasaj:

1. Va indemn deci, inainte de toate, sa faceti cereri, rugaciuni, mijlociri, multumiri, pentru toti oamenii,
2. Pentru imparati si pentru toti care sunt in inalte dregatorii, ca sa petrecem viata pasnica si linistita intru toata cuviosia si buna-cuviinta,
3. Ca acesta este lucru bun si primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru,
4. Care voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina.
5. Caci unul este Dumnezeu, unul este si Mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni: omul Hristos Iisus,
6. Care S-a dat pe Sine pret de rascumparare pentru toti, marturia adusa la timpul sau.
7. Spre aceasta am fost pus propovaduitor si apostol (adevar graiesc in Hristos, nu mint) - invatator neamurilor, in credinta si adevar.

Vezi că "mijlociri" şi Mijlocitorul sunt lucruri diferite? După mintea mea păcătoasă, preoţii sunt acei mijlocitori fără majusculă, care mijlocesc pe oameni cu Iisus. Cam asta. Şi tot după păcătoasa mea minte, Mijlocitor este acela care prin moartea sa a biruit legea veche, şi a puso pe cea nouă. ÎŞi oricum, ruga noastră, străduinţa noastră pot să nu meargă cum trebuie, putem fi mereu în eroare... şi aici ne vin scrierile, tâlcuirile sfinţilor părinţi, şi cerem sfaturi de la preoţi. Spovedania e ceea cei ai citit la "Luaţi duh sfânt", ea este aceeaşi pocăinţă protestantă, doar că aici preotul are puterea de a dezlega păcatele, şi ortodocşii se spovedesc atunci când simt că au păcate, adică des (1Ioan 1:8), iar baptiştii se cred sfinţi, adică fără păcate, şi se pocăiesc doar o dată, prin asta - ei rămân cu acele păcate, şi e posibil să ajungă în IAD. Spre regret.

Dacă botezul primit de către tine în copilărie te cheamă spre întrebări, te sfătui să faci două lucruri:
1. Să citeşti sau să priveşti un film despre viaţa unui sfânt ortodox, (te sfătui din cei mai târzii). În vieţile şi în lucrările lor vei sesiza harul. (Caută prin MEDIATECA de pe acest sait)
2. După ce simţi că înţelegi, că vreai să cunoşti adevărul vezi cum combat misionarii ortodocşi sectarii, de exemplu Andrei Kuraev: ftp://89.28.2.169/Audio/%CB%E5%EA%F6%E8%E8%20%E0%F3%E4%E8%EE/%C0%ED%E4%F0%E5%E9%20%CA%F3%F0%E0%E5%E2/%CA%F3%F0%F1%20%EB%E5%EA%F6%E8%E8/

Să te ajute Dumnezeu!

Fairness
01.11.2007, 17:33:24
In mod sigur, "Unul este mijlocitorul – Iisus Hristos".

Dupa cum este un Dumnezeu si multi dumnezei (prin har, dar real), tot asa este un Mijlocitor si multi mijlocitori (reali, dar prin har); dupa cum mana preotului ce binecuvinteaza este mana lui Hristos (real – si comunicabil, impartasibil – dar intr-un alt sistem de referinta decat cel vazut, un sistem covarsitor de important: al credintei ipostaziatoare a nadejdii prin iubire), tot asa preotul care mijloceste este Mijlocitorul.

Iulian Nistea

pelerinul
01.11.2007, 19:15:09
Prin Taina Preotiei întelegem cele trei trepte ale slujirilor bisericesti - diaconi, preoti, episcopi - care sunt hirotoniti, adica sfintiti de episcopi prin punerea mâinilor pe capul lor si prin chemarea harului Duhului Sfânt peste ei, în timpul Sfintei Liturghii. Preotii si episcopii, prin hirotonie, primesc de la Dumnezeu întreita putere de a învata lumea cuvântul Sfintei Evanghelii, de a savârsi sfintele slujbe sfintind pe oameni prin Sfintele Taine si de a conduce pe toti care cred în Hristos pe calea mântuirii.

Fara preoti nu putem avea vindecare de boli, pentru ca harul vindecarii de boala vine de la Dumnezeu, neavând cine sa mijloceasca pentru noi.

Numai prin preotie se savârseste lucrarea Duhului Sfânt pe pamânt, în Biserica, în familie, în societate, pentru ca ea prelungeste pâna la sfârsitul veacului preotia Mântuitorului.

Sfintitii preoti si episcopi formeaza puterea harica de legatura dintre Dumnezeu si oameni, dintre cer si pamânt, dintre Hristos si Biserica, prin harul Duhului Sfânt pe care l-au primit la hirotonie si prin Sfintele Taine, Sfânta Liturghie si toate slujbele pe care le savârsesc. Ei se roaga, de asemenea, Mântuitorului, Maicii Domnului si tuturor Sfintilor sa mijloceasca înaintea Prea Sfintei Treimi pentru întoarcerea la dreapta credinta si mântuirea tuturor oamenilor, caci Fiul lui Dumnezeu s-a jertfit pentru toti. De asemenea, preotii sunt avocatii lui Hristos, lucrând dupa legile lui Dumnezeu si orientându-se în toate situatiile dupa canoanele Bisericii, care reprezinta coduri ale Duhului Sfânt.

Mai trebuie retinut faptul ca nu exista nici o deosebire harica între preotii de parohie si cei de manastiri: harul si cinstea preotiei sunt aceleasi. Preotii de mir cu atât se deosebesc de cei din manastiri, ca sunt casatoriti si au parohie, adica au un numar de suflete încredintate lor spre pastorire, pentru care trebuie sa dea raspuns în fata lui Dumnezeu.

http://i3.tinypic.com/53a6osn.jpg

tricom
02.11.2007, 09:12:23
din intimplare am fost intre protestantsi(Penticostali , "Hristos pentru Moldova") si am avut de vazut si de auzit , caci am trait(am fost la o tabara de "engleza") intre ei si am shi avut prieteni la universitate. Asha ca itsi pot spune sigur ca prin raspunsuri la intrebari(care se multiplica nelimitat) nu mai ieshi de acolo. Roagate la Dumnezeu si cere rugaciuni de la cei ortodocshi, ca sa fii salvat. Incearca cit mai mult sa de rogi prin rugaciunea “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”, mai ales in timpul intrunirilor, evident totul in gind.

Revenirea nu va fi ushoara. Apropo aici este rubrica Întrebări către preot (duhovnic) (http://logos.md/forum/forumdisplay.php?f=34) asha ca potsi intreba direct sau cere ajutor, pr. Siluan (msiluan).

msiluan
03.11.2007, 12:00:35
5. Caci unul este Dumnezeu, unul este si Mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni: omul Hristos Iisus,
6. Care S-a dat pe Sine pret de rascumparare pentru toti, marturia adusa la timpul sau.

Hristos Sa facut mijlocitor prin moartea Sa suferita pe Cruce, si jertvindu-Se, a rascumparat neamul omenesc... de pacatul primordial si de toate pacatele fiecarui om in parte. Dar fiindca oamenii nu au contenit sa pacatuiasca, era nevoie, si este, de o jertva permanenta, si aceasta jertva este Sf.Liturghie unde zilnic se jertveste Hristos pentru pacatele noastre. Mare este taina Sf.Liturghii, o picatura din singele lui Hristos sterge pacatele la toata lumea.
Iar Sf.Liturghie o savirseste preotul, si asa se face si el mijlocitor in fata lui Dumnezeu (pe linga toate care sau spus mai sus)